• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Andrić i Dostojevski najčitaniji među članovima Fejsbuka

Ivo Andrić i Fjodor Dostojevski omiljeni su pisci članova virtuelne društvene mreže Fejsbuk (Facebook).

 Andrić i Dostojevski najčitaniji među članovima Fejsbuka Izvor: MONDO

Ovo je pokazala anketa koju su sprovele beogradska izdavačka kuća "Laguna" i internet sajtovi MC Portal (www.mcp.com) i Knjige.pravac.com .

Omiljena domaća knjiga među učesnicima ankete je roman "Derviš i smrt" Meše Selimovića, dok je omiljena inostrana knjiga "Zločin i kazna" Fjodora Dostojevskog, saopšteno je iz "Lagune".

Za Ivu Andrića opredijelilo se 23 odsto anketiranih, dok je za Mešu Selimović glasalo 15 odsto učesnika u anketi. Na trećem mjestu je Milorad Pavić koji je dobio pet odsto glasova.

Kada su birali inostrane pisce, anketirani su se u 21 odsto slučajeva opredelili za Dostojevskog, dok su svi ostali pisci dobili znatno manje glasova. Najviše učenika u anketi glasalo je za Hermana Hesea i Paola Koelja, koji su dobili po sedam odsto glasova.

Zanimljivo je da je, kada je o inostranim autorima riječ, 29 odsto označenih pisaca s ruskog govornog područja, a među njima su, pored Dostojevskog, Lav Tolstoj i Mihail Bulgakov, dok je 27 odsto s engleskog govornog područja, navodi se u saopštenju.

Anketa je pokazala da su sve popularniji i pisci sa španskog govornog područja, za koje je glasalo 13 odsto anketiranih.

Pored "Derviša i smrti", među omiljenim domaćim romanima su "Na Drini ćuprija" Ive Andrića i još jedno Selimovićevo djelo "Tvrđava".

Kada je o inostranim djelima riječ, za "Zločinom i kaznom" sledi roman "Lovac za zmajeve" Haleda Hoseinija, zatim "Sto godina samoće" Gabrijela Garsije Markesa, zatim "Braća Karamazovi" Dostojevskog i "Alhemičar" Paola Koelja.

Među omiljenim knjigama preovlađuju dela autora s engleskog govornog područja (32 odsto), a najviše Justejna Gordera, Vilijama Pola Janga, Dena Brauna i Oskara Vajlda.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop