• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kineska slika prodata za 10 miliona dolara

Triptih Džanga Siaoganga prodat za više od 10 miliona dolara na Sotbijevoj aukciji

 Kineska slika prodata za 10 miliona dolara Izvor: MONDO

Novi aukcijski rekord za djelo savremene kineske umjetnosti postavljen je u Hong Kongu u nedjelju, kada je triptih Džanga Siaoganga prodat za više od 10 miliona dolara na Sotbijevoj aukciji.

Triptih "Za vječnu ljubav", naslikan za izložbu 1988. godine, opisan je u katalogu kao "prvo kreativno vrhunsko djelo u Džangovoj veoma uspješnoj karijeri".

To je bio vrhunac prodaje 105 slika iz kolekcije barona Gaja Ulensa, belgijskog magnata i dugogodisnjeg sakupljča kineske umjetnosti, čiji su otac i ujak bili diplometa u Pekingu, prenio je AFP.

On posljednjih godina prodaje umjetnička djela iz kolekcije da bi finansirao svoj muzej umjetnosti u Pekingu.

Cijena Džangovog djela je rekord za bilo koje djelo savremene kineske umjetnosti, kao i za samog umjetnika, i više je nego duplo veća od najveće procjenjene vrijednosti od 3,8 miliona dolara. Triptih je kupio anonimni kupac.

Radovi nekoliko drugih slikara takođe su dostigli rekordne vrijednosti. Slika Džanga Peilia "Serija 'X?' No.3" je prodata za tri miliona dolara, devet puta više nego što je procijenjena. Slika je otišla anoninom kupcu.

Privatni američki kolekcionar platio je 2,4 miliona dolara za sliku Vang Guangjia "Mao Cedung: P2", devet puta više od najveće procjene.

"Dvoje ljudi pod svjetlom" Genga Djianjia je otišlo jednom azijskom kolekcionaru za 2,2 miliona dolara, što je 12 puta više od procjenjene vrijednosti.

Na aukciji je ostvaren prihod od oko 53 miliona dolara, dok je procjenjena vrijednost slika prije aukcije dostizala oko 16 miliona dolara.

Od samog početka aukcije vodila se prava borba među kupcima u sali, ali i preko telefona između raznih ponuđača širom svijeta, saopštili su iz aukcijske kuće.

Cijene djela kineske umjetnosti otišle su u oblake posljednjih godina, na krilima privrednog buma i sve većeg broja bogataša u Kini.

(Tanjug/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop