• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Otvoreni "Dučićevi dani" u Trebinju

Naučnim skupom "O pesmama, poemama i petici Matije Bećkovića" u Trebinju je danas počela dvodnevna kulturna manifestacija "Dučićev dan".

 Otvoreni "Dučićevi dani" u Trebinju Izvor: MONDO

Ova manifestacije tradicionalno se održava u čast velikog srpskog pjesnika Jovana Dučića.

Na naučnom simopozijumu biće predstavljena 23 referata o poeziji i poetici Matije Bećkovića, kojem je načelnik opštine Trebinje Dobroslav Ćuk uručio statuu Jovana Dučića.

Ćuk je istakao da je ovogodišnji naučni skup posvećen velikanu srpske poezije i dobitniku Dučićeve nagrade akademiku Matiji Bećkoviću, napominjući da će simpozijum doprinijeti potpunijem sagledavanju umjetničkog dometa i racionalnog kulurnog značaja pjesničkog djela ovog pjesnika.

Profesor Jovan Delić sa Instituta za književnost i umjetnost rekao je da se ovim naučnim skupom žele objediniti svi duhovni, kulturni i naučni potencijali u Republici Srpskoj, Srbiji i Crnoj Gori, kao i svi ljudi koji rade za dobro srpske kulture.

U okviru naučnog skupa biće promovisan i zbornik "Pesničke vertikale Ljubomira Simovića" sa prošlogodišnjeg naučnog skupa.

Sutra, drugog dana manifestacije, na Blagovijesti, u hercegovačkoj Gračanici biće služen pomen Dučiću, nakon čega će biti održani razgovori o knjizi "Antologija Matije Bećkovića", o kojoj će govoriti priređivač Selimir Radulović i profesor Jovan Delić.

Istog dana u Domu kulture u 20.00 časova počeće svečana akademija "Na Dučićevom putu".

PODRŠKA PJESNIKA VUČUREVIĆU


Učesnici kulturne manifestacije "Dučićev dan" podržali su napore građana Trebinja i Repubilke Srpske (RS) na oslobađanju iz zatvora Božidara Vučurevića, višegodišnjeg predsjednika opštine Trebinje i Savjeta Dučićevih večeri poezije.

"Želimo da se solidarišemo sa građanima Trebinja i da podsjetimo da je Vučurević šest godina bio predsjednik Savjeta Dučićevih večeri poezije i mnogo uradio za ovu manifestaciju i Dučićeve surete", istakao je profesor Jovan Delić.

Vučurević, jedan od osnivača SDS-a, uhapšen je prije dva dana po potjernici Hrvatske na graničnom prelazu Karakaj kod Zvornika. Istražni sudija Višeg suda u Šapcu odredio mu je ekstradicioni pritvor od 18 dana.

U optužnici, koju je podiglo dubrovačko Županijsko državno tužilaštvo 2008. godine navodi se da je Vučurević u septembru 1991. godine na području opštine Trebinje naredio mobilizaciju teritorijalne odbrane i formiranje jedinica specijalne policije.

(Srna/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop