• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kusturici nagrada "Momo Kapor"

Proslavljenom režiseru Emiru Kusturici danas je u Skupštini Grada Beograda uručena nagrada "Momo Kapor" za knjigu "Smrt je neprovjerena glasina".

 Kusturici nagrada "Momo Kapor" Izvor: MONDO

Kusturica je prvi dobitnik nagrade koju je ustanovila Zadužbina "Momčilo Momo Kapor" iz Beograda za književno djelo objavljeno na srpskom jeziku u protekloj godini.

U obrazloženju jednoglasne odluke žirija, u sastavu Rajko Petrov Nogo, kao predsjednik žirija, Jovan Delić i Branko Stojanović, navedeno je da se knjiga Emira Kusturice može čitati kao autobiografija, kao vijenac priča, kao roman o odrastanju, u kojem se fabulira balkanski, epski, a da je izrada u jeziku i detalju minuciozna, srednjoevropska, češka.

Uručujući nagradu Kusturici, predsjednik Upravnog odbora Zadužbine, akademik Matija Bećković istakao je da je nagrada "Momo Kapor" jedinstvena i neuporediva sa drugim nagradama koje se dodjeljuju u Srbiji po tome što još nije kompromitovana, i da će se njeni budući nosioci ponositi što je Kusturica bio prvi laureat.

Kusturica je rekao da Momo Kapor za života nije doživio pažnju koju je zasluživao i da "vratari zapadne naučne kulture danas zaboravljaju da su upravo kroz djela Mome Kapora 60-tih godina do nas stizali talasi sa Zapada“.

"Momo je dočekao rat kao najtiražniji pisac, a on je izabrao u tom ratu novu ulogu. Htio je da svom narodu bude ono što je njemu bila njegova majka kada je u nacističkom bombardovanju sebe žrtvovala za svog sina. Odlučio je da bude štit i zbog takve odluke često je zanemarivan", rekao je Kusturica u obraćanju zvanicama.

Kusturica je novinarima poslije dodjele nagrade rekao da je knjigu "Smrt je neprovjerena glasina" pisao dugo u fragmentima.

"Onda mi je dosadilo da ljudi u tom turbulentnom raspadu bivše zemlje pišu o meni sve ono što je 90 posto bila laž. Pa je bilo najekonomičnije da ja to pretvorim u svoju vlastitu priču, tako da sad postoji, praktično, ogroman dokument iz kojeg mogu da se vade različite faze mog života i šta sam ja govorio i šta sam mislio", rekao je Kusturica.

Knjiga "Smrt je neprovjerena glasina" objavljena je u izdanju Kompanije "Novosti", a tiraž je dostigao 112.000 primjeraka.

Uručenju nagrada prisustvovali su bivši i sadašnji ministar kulture Nebojša Bradić i Predrag Marković, supruga Mome Kapora - Ljiljana, i veliki broj zvanica iz javnog života Beograda.

Nagrada "Momo Kapor" sastoji se od srebrne plakete, povelje i 200.000 dinara /oko 2.000 evra/. Novčani iznos nagrade Kusturica će pokloniti autističnoj djeci u Dnevnom boravku za autističnu djecu i omladinu "Doktor Olga Hadžiantonović" iz Beograda.

(Srna)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop