• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

„Nestali“: Mit i(li) dekadencija

Banjalučka pozorišna publika imala je u ponedjeljak priliku da pogleda predstavu „Nestali“ u izvođenju glumaca DIS teatra.

 „Nestali“: Mit i(li) dekadencija  Izvor: MONDO

Mračna i upečatljiva, istovremeno snažna i duhovita, predstava za koju je tekst napisan po mitu o Crnoj Travi je apsolutno osvježenje na alternativnoj pozorišnoj sceni. Otud ne čudi činjenica da je sjajno primljena od publike širom regiona.

„Nestali“ je predstava za odrasle. Provokativna i na momente namjerno morbidna, a njene likove otjelotvorilo je četvoro sjajnih mladih glumaca – Nataša Krivošija igra Gordanu, čednu „zamalo nevjestu“, koja do kraja prestaje da bude čedna, Miodrag Lepir igra Mirka, prostodušnog i veselog lika koga je teško ne voljeti; u višeslojnoj ulozi babe našla se Svjetlana Ceca Herbez, koja je sjajno iznijela svu simboliku lika – matrijahata.



Mirkovog brata od strica – Borka, igra Mirko Komljenović. Borko je sav naopak - kad se vrati sa ratišta govori u nazad, a radi unaprijed, dok je prije toga govorio unaprijed, ali radio sve naopako. On je brižni stariji brat, a na kraju izgubljeni krvnik.

Radnja se dešava u Vilinom Lugu, što je stari naziv Crne Trave. Po jednoj legendi, na poziv Kneza Lazara 1389., znepoljski vojvoda Dejan je skupio vojsku od Znepolja do Vilinog Luga i pošao u boj na Kosovo. U putu je zastao u Vilinom Lugu da se odmori i sačeka pristizanje ostale vojske. Umorni od dugog putovanja, vojnici su odmah zaspali, omamljeni jakim i opojnim mirisom svakojakih trava kojih je tu bilo u izobilju. Ni sami nisu znali koliko su dugo spavali. Kad su se probudili i produžili put prema Kosovu, susreli su ojađene srpske vojnike koji su se vraćali iz boja. Od njih su saznali da je srpska vojska potučena, Knez Lazar poginuo, a carstvo izgubljeno.



Tada je navodno zaplakao znepoljski vojvoda, proklinjući mirišljavu travu što ih je tako tvrdo uspavala da su prespavali boj na Kosovu:

„Eh, crna i čemerna travo, kud na nama da ostane kletva Lazareva“. Vojnici, vraćajući se svojim kućama i prolazeći pored Vilinog Luga gdje su se uspavali, ljuti zbog propasti srpskog carstva i kneževe kletve, ponavljali su riječi znepoljskog vojvode: „Eh, crna i čemerna travo, vječito crna i čemerna bila, ti nas opi i uspava, te zadocnismo i izgubismo carstvo“. Od tada se Vilin Lug zove Crna Trava, a planina na kojoj su zaspali Čemernik.

U predstavi je ovaj mit duboko ogoljen, personalizovan i dato mu je lice. Ili lica. Koja ćete teško zaboraviti. Smijaćete se, dok vas podilazi jeza.

Predstava "Nestali" je premijerno izvedena u maju 2010. godine u Banjaluci. Do sada je igrana na festivalima u Smederevu, Tuzli, Vitezu, Nišu. A sigurni smo da njen festivalski život tek počinje. Tekst je napisao Ivan Pravdić, a režiju potpisuje Novica Bogdanović.



U svakom slučaju, nikako je ne smijete propustiti. Tačan datum narednog izvođenja potražite na oficijelnoj stranici DIS Teatra.

(Vesna Kerkez, MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop