• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Beograđanka pjevala u Otavi na sedam jezika

Martina Govednik koja već osam godina živi u Montrealu održala je u Otavi koncert pjevajući pjesme o ljubavi na sedam jezika.

 Beograđanka pjevala u Otavi na sedam jezika Izvor: MONDO

Izvodeći tridesetak pjesama i arija kompozitora klasične muzike ona je sinoć glasom meco-soprana uz klavirsku pratnju kvebečkog pijaniste Pjera Meklina pjevala na srpskom, ruskom, engleskom, francuskom, njemačkom, italijanskom i španskom jeziku.

Na repertoaru su bila vokalna djela Mocarta, Šumana, Šuberta, Rosinija, Debisija, Rahmanjinova i drugih kompozitora.

Martina Govednik napravila je aranžmane za glas i klavir i izvela i pet srpskih narodnih pjesama: "Da znaeš", "Ustaj Kato", "Tiho noći", "Raslo mi je badem drvo" i "Oj, golube".

Aplauze su izazvale i interpretacije iz repertoara legendarne francuske šansonjerke Edit Pjaf, čuvena pjesma na španskom jeziku "Besame mućo", kao i arija "Habanera" iz Bizeove opere "Karmen".

Koncertu u sali Univerziteta Otava prisustvovali su ne samo pripadnici dijaspore u glavnom gradu Kanade, nego i Kanađani među kojima i poslednji ambasador Kanade u bivšoj Jugoslaviji Džems Biset i drugi gosti.

Dva slična koncerta Martina Govednik priredila je i u Montrealu, jedan u tamošnjoj "Maloj kući umjetnosti" za kanadsku, a drugi u Sali srpske iseljeničke zajednice.

"Ljubav je univerzalna i neiscrpna tema, a repertoarom koncerata željela sam da pokažem da nije svaka ljubav ista. Istorija klasične, ali i srpske narodne muzike poznaje različite ljubavi: mladalačku, zrelu, pa ljubav koja je otišla, ljubav koja se ponovo budi, ljubav zavođenja, ljubav kao igru ...", izjavila je agenciji Beta Martina Govednik.

"Poznate srpske pjesme uvrstila sam svakako zbog pripadnika iz dijaspore, ali i zato što oduvijek vjerujem u ljepotu izvorne zavičajne muzike. Ne samo naši ljudi nego i slušaoci drugog etničkog porijekla koji ne znaju srpski jezik uvijek reaguju iskreno i pohvalno", dodala je Martina Govednik.

Ona je 2001. diplomirala na Fakultetu muzičke umjetnosti u Beogradu, a 2003. preselila se u Montreal gde je magistrirala vokalnu klasičnu muziku na anglofonom univerzitetu "Mekgil" (McGill).

Nastupala je u brojnim operskim i drugim produkcijama, a izuzetne pohvale kritike i publike dobila je za ulogu fatalne ciganke i anti-heroine "Karmen" na turneji u Njemačkoj, Francuskoj i Poljskoj.

U operi kvebečkog grada Rimuski pjevala je repertoar Marije Kalas, a krajem ovog mjeseca u Montrealu nastupa na kanadskoj premijeri Palmerijeve "Mise tango" ("Misa Buenos Ajres") sa ansamblom "Muzika viva".

Martina Govednik takođe predvodi grupu srpskih pjevača "Biseri" koja djeluje pri KUD "Avala", a vodi i dječji hor srpske crkve "Sveta Trojica" u Montrealu.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop