• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Momentum": Moleri plaćeniji od slikara u Banjaluci!

U Music baru "Mini star" u četvrtak je otvorena mini-izložba banjalučkog slikara Ognjena Radumila pod nazivom "...momentum... ".

 "Momentum": Moleri plaćeniji od slikara u Banjaluci! Izvor: MONDO

Iako je samostalni umjetnik bez stalnih primanja, kompletan prihod od prodaje slika sa izložbe namijenjen je Fondu za pomoć djeci samohranih roditelja.

"Obzirom da imam iskustva u druženju sa samohranim roditeljima, znam s kakvim se teškoćama suočava ta populacija pa sam odlučio da dam svoj skromni doprinos", izjavio je Radumilo za MONDO nakon izložbe.



Sama izložba bila je vrlo nekonvencionalna, bez uvoda, "govorancija" po starom sistemu, već isključivo lična, kakva je po mišljenju, banjalučkog slikara i sama umjetnost.

"Nisam želio da dođe neki kritičar i priča o mom radu iz svog ugla. Mislim da je svaki posjetilac imao priliku da uživa u svom doživljaju bez da mu bilo ko govori šta u slikama treba da vidi. Ako je uspio da doživi ‘ono nešto’ unutra, bez obzira na vrstu doživljaja, onda sam ja zadovoljan".



Na naše pitanje da li je zadovoljan prodajom, odnosno uopšte životom slobodnog umjetnika u Banjaluci, Radumilo je rekao da "stvarni umjetnik je svaki čovjek bez stalnog zasposlenja koji preživi u ‘krajiškoj ljepotici’".

"Obzirom da su nam država i društvo u katastrofalnom stanju, umjetnost je na fantastičnom nivou. Iz muke se rađa pjesma, slika, priča, ali na žalost većina lokalnih slikara, ukoliko nisu ‘uhljebljeni sa vlastodršcima’, grcaju u egzistencijalnim problemima".

Radumilo je dao interesantne primjere "vrednovanja umjetničkog djela".

"Evo na primjer, koliko su umjetnici, konkretno slikari poštovani u našem društvu govori činjenica da je ‘kvadratni metar krečenja-farbanja stana u Banjaluci jednak kvadratnom metru ulja na platnu akademskog slikara’".

"A za kvadratni metar auto-puta Banjaluka-Gradiška, sigurno ste mogli da kupite barem 50 slika", zaključio je slikar iz Banjaluke.



Radumilovi radovi, ulja na platnu i crteži, nastali u ovogodišnjem stvaralačkom opusu u cjelosti su posvećeni neorenesansi i direktno su usmjereni ka čovjeku i njegovom unutrašnjem nemiru i odnosu ka okolini.

Ovo je njegova šesta samostalna izložba, koja traje do 22. maja, a dosad je imao i stotinjak kolektivnih izložbi.

Organizator izložbe je nevladina organizacija PRAXISS Centar koja ima za cilj pomoć samohranim roditeljima i njihovoj djeci i prihod od prodanih djela namjenjen je za pomoć i psihosocijalnu podršku djeci iz jednoroditeljskih porodica.

(N. Š. / MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop