• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Obilježena Noć muzeja

Muzej Semberije u Bijeljini sinoć je nizom manifestacija, šestu godinu za redom, obilježio Noć muzeja.

 Obilježena Noć muzeja Izvor: MONDO

Ovaj jedinstveni umjetnički spektakl, koji se održava u preko 3 000 muzeja u 40 evropskih zemalja, u Muzeju Semberije okupio je više od 600 posjetilaca.

U osmočasovnom programu, građanima Bijeljine su se koncertom predstavili učenici Osnovne muzičke škole "Kornelije Stanković" i Muzičke škole "Stevan Stojanović Mokranjac", izložbom fotografija "Das ist Bijeljina" Igor Sredojević, scenskim prikazom, komedijom i monolozima studenti Odjeljenja za pozorišnu i filmsku umjetnost Slobomir P Univerziteta i Amatersko pozorište "Scena" iz Bijeljine.

Posjetioci su imali priliku da obiđu i stalne muzejske postavke, a za djecu predškolskog uzrasta organizovana je radionica pod nazivom "Kako su se igrali naši preci".

Oni koji su se odlučili da zatvore ovu manifestaciju, u neuobičajenoj atmosferi za muzej, odlično su se proveli na žurci uz promociju BH Beer fest-a.

Konzervator u Muzeju Semberije Snježana Antić istakla je da su dosadašnja iskustva obilježavanja manifestacije Noć muzeja veoma pozitivna, te da su posebno zadovoljni kada uspiju da privuku mlade.

"Sadržaj jeste i napravljen da bi se privukao što veći broj mladih ljudi. Uglavnom osnovci prednjače u posjetama muzeju, što je njima i u okviru školskog programa, ali Bijeljina je univerzitetski grad i studenti slabo dolaze, a nama je cilj da i njih zainteresujemo za muzejski sadržaj", navela je Antićeva.

Ulaz na manifestaciju Noć muzeja je bio besplatan.

U okviru obilježavanja Noći muzeja u Prijedoru u Muzeju Kozare otvorena je izložba "Istorija prijedorskog školstva".


Direktor Muzeja Kozare Milenko Radivojac rekao je na sinoćnjem otvaranju da se ova ustanova svojim bogatim četvoročasovnim programom pridružila velikoj porodici od oko 2 000 ustanova u svijetu koje su obilježile Noć muzeja.

"Željeli smo da sugrađanima sa kojima se družimo cijele godine i onima koji su tu prvi put pokažemo šta sve imamo u svojim fondovima, šta smo do sada uradili i šta ćemo ubuduće raditi", rekao je Radivojac novinarima u Prijedoru.

On je naglasio da je "Istorija prijedorskog školstva" centralni događaj Noći muzeja, naglašavajući da je Prijedor, iako jedan od najmlađih gradova u BiH, već 1834. godine - stotinjak godina po osnivanju - već imao prvu školu, kao i da je od tada obrazovanje u gradu na Sani uvijek u uzlaznoj liniji.

"Predstavili smo dio školskog namještaja i malo je razočaravajuće da se i u 21. vijeku koristi namještaj kakav je korišten u moje vrijeme, a ja sam stariji čovjek. Zato smo se pobrinuli da neke škole dobiju novi namještaj, a stari smo izložili i ostaće u našem istorijskom odjeljenju", naveo je Radivojac.

Kustos istoričar Muzeja Kozare Vedrana Adamović rekla je da izložba "Istorija prijedorskog školstva" sadrži dokumenta, fotografije i predmete, mahom iz istorijske zbirke ove ustanove i da se veliki dio građe odnosi na Gimnaziju koja ove godine obilježava 90 godina postojanja.

Ona je navela da se prva škola u Prijedoru, osnovana 1935. godine, zvala Srpska konfesionalna škola, da je 1906. promijenila naziv u Srpsko-pravoslavna škola, a 1916. u Mješovita narodna osnovna škola i da je do 1890. godine bila jedina škola u gradu na Sani.

"Od 1919. godine u novoj državi - Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca - sve škole su državne. Prijedor tada ima prvu i drugu osnovnu školu, a od 1935. godine i treću", podsjetila je Adamovićeva.

Otvarajući izložbu, dugogodišnji prijedorski profesor Stojko Krnetić osvrnuo se na nekadašnju tezu da je obrazovanje potrošnja i na jednu studiju koja je tu tezu opovrgla dokazavši da se u univerzitetskim centrima nalazi 80 odsto kapitala, 80 odsto privrede i 90 odsto vanprivrednih djelatnosti.

"Studiju je uradio rektor Univerziteta u Beogradu u vrijeme kada je Srbija kao univerzitetske centre imala Beograd, Novi Sad, Niš, Kragujevac i Prištinu. Tada je zaključeno da je obrazovni kapital na prvom mjestu, a da tek za njim idu privredni, finansijski, kulturni, duhovni i svaki drugi", naveo je Krnetić.

On je dodao da je teško izmjeriti koliki je obrazovni kapital danas u Prijedoru, ali da su predškolske, osnovnoškolske, srednjoškolske i visokoškolske ustanove zasigurno obrazovni kapital ovog grada.

Osim otvaranja ove izložbe, u okviru obilježavanja Noći muzeja nastupili su Dječiji hor "Vilenjak", talentovani učenici Muzičke škole "Savo Balaban", muška i ženska ojkačka grupa KUD-a "Kozara" i ovdašnji pjesnici.

Prikazana su i dva dokumentarna filma - "Putujući Kozarom" Pere Špadića i Zorana Radonjića i "Putovanje kroz vrijeme - Sveta Sofija" Mirka Antonija Malešića.

Noć muzeja u svijetu se obilježava od 1997. godine.

(Srna/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop