• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Kočićevo pero" makedonskim piscima

"Kočićevo pero" biće dodijeljena makedonskim piscima Gordani Stojkovski-Jović za roman "Oči pune čipke" i Venki Andanovskom za roman "Veštica".

 "Kočićevo pero" makedonskim piscima Izvor: MONDO

"Ovo prestižno književno priznanje biće uručeno laureatima u subotu, 11. juna u Kulturno-informacionom centru u Skoplju", potvrdio je Srni direktor i glavni i odgovorni urednik Zadužbine "Petar Kočić" Banjaluka-Beograd Nikola Vukolić.

O laureatima će prilikom dodjele nagrade govoriti članovi žirija Nikola Vukolić i Angelina Banović-Markovska.

Vukolić je naveo da se ova književna nagrada svake godine, s proljeća, jeseni i zime dodjeljuje piscima "koji svojim djelima nastavljaju Kočićevu pričevinu i učevinu, odnosno koji na sebi svojstven način slijede ljepotu Kočićeve riječi i dubinu njegove misli, a njihov stvaralački dijalog sa Kočićevim djelom nije ograničen ni tematikom, ni žanrovima, ni književnim postupcima".

Odluku o dodjeli "Kočićevog pera" ovim piscima iz Makedonije jednoglasno je donio žiri u sastavu - Nikola Vukolić, kao predsjednik, te članovi Angelina Banović-Markovska i Zorica Turjačanin.

Vukolić je istakao da su oba romana ozbiljno stavila na provjeru Aristotelovu tezu iz "Poetike" o tome dokle seže područje istorije, a dokle književnosti, odnosno da istorija počinje tamo gdje je imaginacija, a imaginacija prestaje tamo gdje počinje istorija.

"Kada je riječ o romanima `Oči pune čipke` i romanu `Veštica` imaginacija počinje tamo gdje počinje istorija, a istorija počinje tamo gdje počinje imaginacija. Stvarnost i umjetnost ovdje su se definitivno izmirile, pa sada i sama istorija može da kaže da je umjetnost i sama umjetnost može da kaže da je istorija", dodao je Vukolić.

Prema njegovim riječima, oba ova romana pisala je ruka koja svoje pero nije umakala samo u mastilo jave, već i u krv snova, zato Andonovski i Stojkovski-Jović u svojim romanima imaju, takođe, neosjenčano čulo za bezdane dubine prošlosti i vrtoglave visine budućnosti.

(Srna)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop