• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U Banjaluci svečano otvoren Dukatfest

Defileom 11 folklornih ansambala iz cijelog svijeta ispred hrama Hrista Spasitelja u Banjaluci otvoren 4. festival folklora "Dukatfest"

 U Banjaluci svečano otvoren Dukatfest Izvor: MONDO

Brojni ljubitelji folklora uživali su u nošnjama kulturno-umjetničkih društava iz Srbije, Rusije, Makedonije, Meksika, Mađarske, Litvanije, Indije, Hrvatske, Letonije, Grčke i BiH.

S obzirom da u gradu na Vrbasu nemaju priliku često ugostiti ansamble iz zemalja kao što su Indija, Letonija i Litvanija, okupljeni građani uživali su gledajući ih.

Svaka grupa predstavila se trominutnom koreografijom, a ovacije su izazvali članovi folklornih ansambala iz Meksika, Indije i Srbije, prenose "Nezavisne novine".

Irena Soldat-Vujanović, pomoćnica ministra prosvjete i kulture RS, pozdravila je prisutne, poželjela im dobar provod i tako zvanično otvorila festival.

Jednako srdačne poruke imala je i Ljiljana Radovanović, načelnica Odjeljenja za društvene djelatnosti grada Banjaluka, koja je istakla da će centralnoj večeri prisustvovati i gradonačelnik Banjaluke Dragoljub Davidović.

Internacionalni festival folklora "Dukatfest" ove godine održava se od 18. do 22. juna u šest gradova - Banjaluka, Gradiška, Modriča i Prnjavor, Istočno Sarajevo i Široki Brijeg, tako da će hiljade bh. građana imati priliku da uživaju u spektakularnim plesnim tačkama umjetnika iz cijelog svijeta.

BiH je i ove godine ugostila oko 300 učesnika, s ciljem da građanima naše zemlje bude približena kultura različitih zemalja svijeta, ali i pružena prilika promovisanja domaće kulturne baštine.

S ciljem interkulturalnog obrazovanja, "Dukatfest" nastoji građanima svake godine dovesti što više različitih ansambala iz cijelog svijeta i kroz direktnu komunikaciju sa građanima izgraditi interkulturalni dijalog i razumijevanje.

U okviru festivala, večeras u Kulturnom centru Banski dvor biće održana revija narodnih nošnji zemalja učesnica festivala, uz program pjevačkih grupa. Ulaz je besplatan. Organizator festivala je Udruženje građana "Misija nt", a kao i prethodnih godina, festival sufinansiraju Vlada RS i grad Banjaluka.

I ovogodišnji festival sastoji se od takmičarskog i revijalnog dijela. U takmičarskom dijelu učesnici se predstavljaju sa po jednom koreografijom u trajanju od osam minuta, koju ocjenjuje petočlani žiri. Revijalni dio podrazumijeva koreografiju u trajanju od 25 minuta, koju učesnici izvode u gradovima održavanja festivala.

Učesnici se ocjenjuju u tri kategorije - najbolje predstavljanje, autentičnost i stil. Pobjednik festivala, odnosno dobitnik gran prija je onaj ansambl koji odnese pobjedu u kategoriji najbolje predstavljanje i dobija nagradu od 1.000 evra.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop