• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Učesnici iz Republike Srpske i Srbije pokazali umijeće: Održano veče frule u Palama

Autor Nikolina Damjanić

Manifestacija "Veče frule", na kojoj su frulaši iz Republike Srpske i Srbije pokazali umijeće i promovisali jedan od najstarijih drevnih srpskih instrumenta, održana je večeras u Palama u okviru "Sretenjskih dana", a specijalni gost bila je glumica Ivana Žigon.

 Veče frule u Palama  Izvor: Maja Krsmanović Brčkalo/Srna

Direktor Kulturno-sportskog centra Pale Slavka Brezo rekla je novinarima da po drugi put organizuju manifestaciju u čast velikog hrišćanskog praznika Sretenja Gospodnjeg, značajnog u duhovnom i nacionalnom smislu.

"Srećna sam što sam poslije 10 godina uspjela da vratim frulu na pozornicu Kulturnog centra", istakla je Brezo.

Žigonova je rekla da je frula bila tema njenog eseja u kojem je navela da u raju nije postojala ni filharmonija, niti drugi instrument koji je mogla da zamisli u rukama Isusa Hrista osim frule.

"Frula nije slučajno izabrana večeras za susret sa praznikom Sretenje Gospodnje jer je ona rajski instrument koji potiče od onih vremena kada smo bili svi zajedno, čisti kao muzika frule", rekla je Žigonova i podsjetila da je sa majkom dolazila u Republiku Srpsku za vrijeme rata i da je uvijek srećna kada boravi ovdje.

Izvor: Maja Krsmanović Brčkalo/Srna

Milinko Ivanović, majstor frule iz Srbije, kaže da je prije 20 godina bio na Palama, te da je večeras doveo troje frulaša iz škole "Sveti Vladika" koju pohađa više od 50 djece iz Srbije i inostranstva.

Sofija Nikolić iz Kragujevca rekla je da 11 godina svira frulu, te da odmalena gaji ljubav prema tradicionalnoj muzici.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović zahvalio je svim učesnicima i čestitao Dan državnosti Srbije.

Kulturno-sportski centar Pale dodijelio je zahvalnice Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske, Ministarstvu civilnih poslova u Savjetu ministara i gradu Istočno Sarajevo u znak zahvalnosti za podršku održavanju brojnih kulturnih manifestacija.

Zahvalnice su uručene večerašnjim učesnicima - Ivani Žigon, Milinku Ivanoviću, Jovani Vučković, Sofiji Nikolić, Bogdanu Miloševiću, Drašku Spasojeviću, Draganu Srdanoviću i orkestru Vladimira Jakića.

U okviru manifestacije "Sretenjski dani" sutra će biti održana promocija knjige "Miloš i Akmače", a za vikend je planirana projekcija filma "Oluja".

(SRNA)

Pročitajte i ovo

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop