• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Predstavljena knjiga o Zoranu Radmiloviću

U Zvorniku je sinoć predstavljena knjiga tekstova, intervjua, pjesama, bilješki, kao i druge pisane zaostavštine glumca Zorana Radmilovića pod nazivom "Zalažem se za laž".

 Predstavljena knjiga o Zoranu Radmiloviću Izvor: MONDO

Knjigu je priredila Ana Radmilović, Zoranova kćerka.

Recenzent knjige, koju je izdala beogradska kuća V.B.Z, je Antonije Pušić, alijas Rambo Amadeus. Knjiga i film predstavljeni su u okviru kulturno-zabavne manifestacije "Zvorničko kulturno ljeto".

Radmilovićeva je rekla da je, čitajući Zoranove tekstove, bilješke, intervjue, dobila želju da sama po vlastitom izboru priredi Zoranovu pisanu zaostavštinu.

"To je, čini mi se, bio moj dug prema ljudima da objavim šta je sve, osim glume, Zoran radio", rekla je ona i izrazila nadu da izbor tekstova dovoljno govori o Zoranu kao ličnosti.

Ističući da u odabranim tekstovima nema neke privatnosti, a ni senzacionalizma, Radmilovićeva (na slici) je rekla da su to njegove lične opservacije, njegovo lično mišljenje o stvarima i događajima iz njegovog vremena.

Ona je podsjetila da je za naslov knjige odabrala Zoranovu rečenicu "Zalažem se za laž", koju je izgovorio kada je 1981. godine dao intervju zagrebačkom "Vjesniku".

"Zoran je bio sve osim zalaganja za laž. On je čovjek istine. Ali, ta rečenica mi se dopala zbog duhovitosti, jer je odslikavala tadašnje vrijeme", rekla je ona.

Pušić je u recenziji napisao da "glumački dar ovog velikana zapravo kao vesela draperija prekriva i sakriva granitni blok karaktera i duha, grubo isklesan oštrim darom za filozofsko posmatranje stvarnosti".

Govoreći o filmu o Zoranu, koji je snimila Radio televizije Srbije, Radmilovićeva je rekla da je to kolaž raznih inserata Zoranovih uloga koje su ljudima nepoznate, kao i o njegovom poslu koji je radio, a mnogi nisu imali prilike da to sve vide.

Glumac Zoran Radmilović rođen je 1933. godine u Zaječaru, a umro je 1985. godine u Beogradu. Priređivač knjige, njegova kćerka Ana, imala je 11 godina kada je preminuo.

U okviru ove manifestacije, na ljetnoj pozornici "Kasina" održano je veče flamenko muzike u izvođenju grupe Bolero, nakon čega će na ljetnoj pozornici Gradske plaže biti održan koncert Aleksandre Perović.

Prema programu manifestacije, sutra će biti upriličen susret predstavnika opština Zvornik i Mali Zvornik na mostu "Kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića", koji preko Drine povezuje ove dvije lokalne zajednice, dok će u nedjelju, 7. avgusta, biti održano veče poezije Save Božića i Milana Stevanovića.

Koncertom Mie Borisavljević, u ponedjeljak, 8. avgusta, biće završeno "Zvorničko kulturno ljeto", uz prethodno održanu svečanu akademiju "U slavu Svetoj Petki" i obilježavanje krsne slave opštine Zvornik "Svete Petke Trnove", zaštitnice grada Zvornika.

Organizator i pokrovitelj 11. manifestacije, koja je počela 2. avgusta, je opština Zvornik, uz podršku Vlade Republike Srpske.

(Srna/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop