• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KGB ubio Albera Kamija?

Čuveni francuski književnik Alber Kami, koji je poginuo u saobraćajnoj nesreći 1960. godine, možda je bio žrtva sovjetske obavještajne službe.

 KGB ubio Albera Kamija? Izvor: MONDO

Italijanski akademik Đovani Kateli je u listu "Korijere dela sera" iznio teoriju, koju su mnogi skeptično primili, da je KGB likvidirao autora "Stranca" i "Mita o Sizifu" jer je "znao previše i planirao sve da objavi".

Kateli se u tekstu poziva na dio iz dnevnika češkog pesnika Jana Zabrana koji je izostavljen iz italijanskog izdanja. U tom dijelu, Zabrana piše o svom susretu sa ruskim KGB kontaktom.

"Čuo sam nešto veoma čudno od čovjeka koji zna mnogo stvari i koji ima dobro obavještene izvore. Zabrana je rekao da su saobraćajnu nesreću u kojoj je Alber Kami poginuo 1960. organizovali sovjetski tajni agenti. Oni su oštetili gumu automobila tako što su koristili opremu koja je pri određenoj brzini izduvala gumu."

Kateli je naveo da je naređenje da se ubije Kami poteklo direktno od tadašnjeg sovjetskog ministra spoljnih poslova Dimitrija Šepilova koji se razbjesnio člankom objavljenim u jednom francuskom listu 1957. godine u kome ga Kami krivi za odluku Moskve da pošalje vojsku u Mađarsku i uguši pobunu 1956. godine.

Ovaj scenario nije ubijedio francuskog filozofa Mišela Onfreja, koji radi na biografiji Kamija.

"Mislim da to nije vjerovatno. KGB je imao druge načine da se riješi Albera Kamija."

Onfrej je dodao da je Kami u vrijeme pogibije kod sebe imao povratnu kartu za Pariz gdje je namjeravao da provede Božić sa porodicom i da je tek u poslednjem trenutku odlučio da se vrati sa prijateljem i izdavačem Mišelom Galimarom.

Njihov automobil je, navodno, skliznuo sa zaleđenog puta i udario u drvo. Kami je umro na licu mjesta, dok je Galimar preminuo nekoliko dana kasnije.

Vojtek Ripka sa Instituta za studije totalitarnih režima u Pragu , takođe, sumnja u Katelijevu verziju događaja i navodi da je njegove tvrdnje nemoguće provjeriti, jer Rusija u strogoj tajnosti čuva sve informacije o komunističnoj tajnoj policiji.

Alber Kami je rođen u novembru 1913. godine. Bio je književnik, novinar i filozof. Nobelovu nagradu za književnost dobio je 1957. godine i poslije Rađarda Kiplinga bio je najmlađi dobitnik te prestižne nagrade i prvi autor rođen u Africi koji je dobio to priznanje.

(Tanjug/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop