• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Homo erektus skuvao prvi ručak

Naš prvi predak koji je "zagospodario varjačom" bio je homo erektus koji je živio prije 1,9 miliona godina.

 Homo erektus skuvao prvi ručak Izvor: MONDO

Umjeće kuvanja i prerade namirnica omogućilo je homo erektusu, neandertalskom čovjeku i homo sapiensu da ostvare evolucijski napredak i odvoje se od šimpanzi i drugih primata, objašnjavaju istraživači sa Harvarda čija je studija objavljena u Analima američke nacionalne akademije nauka.

Analizom DNK, kutnjaka i tjelesne mase primata, modernih ljudi i 14 izumrlih hominida, autori istraživanja su uspjeli da odrede trenutak kada je čovjek počeo da kuva.

"Pripremanjem hrane uz pomoć pribora i vatre, čovjek je unosio više kalorija koje su mu davale više snage, omogućavale duži život i znatno skraćivale vrijeme potrebno za ishrenu. Samim tim je došlo do smanjenja veličine kutnjaka, dok se tjelesna masa uvećavala", piše u Analima američke nacionalne akademije.

Do promjene u evoluciji prehrambenih navika u ljudskoj vrsti došlo je početkom pleistocena, doba koje je trajalo od prije dva i po miliona godina do prije 11.700 godina.

"Naši rezultati pokazuju da je smanjenje kutnjaka prije svega posljedica prilagođavanja kuvanoj i obrađenoj hrani što je značajno smanjilo vrijeme hranjenja", navodi se u studiji.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop