• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Milanu Anđelkoviću nagrada "Zmijanjče"

Na Kočićevom zboru u Stričićima uručena nagrada "Zmijanjče" učeniku Osnovne škole "Petar Kočić" Milanu Anđelkoviću, koji dolazi sa Kosova i Metohije

 Milanu Anđelkoviću nagrada "Zmijanjče" Izvor: MONDO

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske (RS) Nedeljko Čubrilović danas je ispred rodne kuće srpskog pjesnika i narodnog tribuna Petra Kočića u Stričićima uručio nagradu "Zmijanjče" učeniku Osnovne škole "Petar Kočić" Milanu Anđelkoviću koji dolazi sa Kosova i Metohije.

Ministar Čubrilović, koji je ujedno i potpredsjednik Organizacionog odbora 46. Kočićevog zbora, izrazio je nadu da će ovo priznanje mladom dobitniku biti podsticaj za dalji rad, da nastavio tradiciju velikih srpskih pisaca te da će mu dobro doći u njegovoj budućnosti.

"Petar Kočić je sa svojom pisanom rječju bio borac za prava svog naroda, za očuvanje svog jezika i opstojnost svog prostora. Kočić je postao je simbol ovog kraja i ja se nadam da će to i ostati", rekao je Čubrilović.

Dobitnik nagrade "Zmijanjče" Milan Anđelković rekao je da mu je zadovoljstvo i čast što je danas ispred rodne kuće narodnog pjesnika i tribuna Petra Kočića.

"Dragi moj Kočiću, vrijeme u kojem ja živim ne razlikuje se mnogo od tvog i zato je i nastalo moje djelo `Prkos`. Trudiću se da hodam tvojim stazama i da dovršim ono što si ti i mnogi biseri naše književnosti davno započeli" , rekao je Anđelković, apotom je govorio svoje stihove.

Dobitnik ovogodišnje "Kočićeve nagrade" akademik Dragoslav Mihajlović zbog porodičnih zdravstvenih problema nije mogao da prisustvuje svečanosti u Stričićima i njemu je nagrada uručena na sinoćnoj akademiji u posvećenoj Petru Kočiću.

U njegove ime gostima se obratio profesor Luka Kecman, istakavši da je Dragoslav Mihajlović veliko ime srpske književnosti i da su njegova djela ogromna, podsjetivši na samo neka od njih poput "Čizmaša", "Kad su cvetale tikve", "Goli otok"...

Ispred piščeve rodne kuće održana je književna manifestacija "Kočiću u čast", a stihove su govorili pjesnici Dragan Kolundžija, Sreten Vujković, Mirjana Bulatović i mnogi drugi.

Prema programu današnje manifestacije, ispred Osnovne škole u Stričićima biće priređen kulturno-umjetnički program pod nazivom "Petar Kočić među Zmijanjicima", a osim kulturno-umjetničkih sadržaja, jedno od obilježje 46. Kočićevog zbora, je i nadmetanje u sesokim sportovima i tradicionalna bodljavina bikova za nagradu "Jablan".

U okviru današnje centralne svečanosti 46. Kočićevog zbora, delegacije Vlade Republike Srpske /RS/ i grada Banjaluka položili su vijence na spomenik srpskim borcima poginulim u proteklom ratu u Stričićima. Prije polaganja vijenaca, služen je parastos velikom srpskom piscu i narodnom tribunu.

Centralnoj svečanosti 46. Kočićevog zbora u Stričićima prisustvuje delegacija Vlade RS, koju čine ministar industrije, energetike i rudarstva RS Željko Kovačević, ministar saobraćaja i veza Nedeljko Čubrilović i ministar porodice, omladine i sporta RS Nada Tešanović.

Tradicionalna manifestacija Kočićev zbor ove godine počela je 21. avgusta, a završava se danas. Pokrovitelj manifestacija je Vlade RS, a jedan od medijskih pokrovitelja je i Novinska agencija RS - Srna.

(Srna)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop