• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rekonstruisana izgubljena Betovenova kompozicija

Britanski stručnjak Bari Kuper uspio je da rekonstruiše jednu kompoziciju Ludviga van Betovena koju je kompozitor odbacio prije više od 200 godina

 Rekonstruisana izgubljena Betovenova kompozicija Izvor: MONDO

U pitanju je originalni spori stav gudačkog kvarteta u G-duru, Opus 18 Broj 2 , komponovan 1799. godine, koji je Betoven ubrzo izbacio da bi napisao potpuno drugačiji stav koji je danas dobro poznat ljubiteljima klasične muzike, objasnio je Kuper, profesor na Univerzitetu u Mančesteru.

"Stručnjaci su godinama proučavali nepotpune skice originalne kompozicije, ali nikako nisu shvatali da one čine kompletan stav", rekao je Kuper koji je uspio da poveže 74 takta u celinu koja je gotovo identična originalnoj formi.

Britanski profesor je naveo da se trudio da stav, koji traje između četiri i pet minuta, "skroji" tako da može da se odsvira, ubacujući nedostajuće instrumente i harmoniju u pojedinim dijelovima.

"Mogućnost da se nakon 200 godina čuje nepoznato Betovenovo djelo trebalo bi da interesuje sve ljubitelje njegove muzike, čak iako se moja rekonstrukcija u potpunosti ne poklapa sa onim što je kompozitor napisao", izjavio je Kuper.

Rekonstruisano djelo izvešće prvi put u četvrtak gudački kvartet Univerziteta u Mančesteru kada će profesor Kuper održati seminar, prenio je AP.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop