• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rade Šerbedžija: U kulturi je spas

Narodno pozorište Republike Srpske ugostiće večeras Radeta Šerbedžiju i njegov bend "Zapadni kolodvor".

 Rade Šerbedžija: U kulturi je spas Izvor: MONDO

Na konferenciji za novinare održanoj nekoliko sati pred koncert saznali smo na čemu to ovaj veliki umjetnik trenutno radi, šta misli o Holivudu, Anđelini Džoli, koga od filmadžija najviše poštuje, a otkrio nam je i više detalja o hrvatskom kandidatu za Oskara, koji je djelo njegovog sina Danila.

“Posljednjih mjeseci sam stalno na putu, imam kofer u autu, u njemu skoro pa živim, tamo se presvlačim i sam sebe podsjećam na Zijaha Sokolovića, koji je tako svijet proputovao
”, otkrio nam je kroz osmijeh Rade Šerbedžija, glumac, kantautor, pjesnik i humanista.

Od mnoštva projekata na kojima trenutno radi, Šerbedžija je izdvojio snimanje makedonskog filma “Treće poluvrijeme” mladog režisera Darka Mitrevskog, za koji je rekao da ima izuzetan scenario.

“Radnja filma smještena je u vrijeme trajanja Drugog svjetskog rata, a ja igram Jevreja, koji govori ladino jezik, mješavinu španskog i hebrejskog. Veoma, veoma snažan scenario i neobičan film, vidjećete”, istakao je.



Uskoro bi trebalo da zaigra i u holivudskoj političko akcionoj drami pod nazivom “Indenpendent”, za koji nam je otkrio da je priča o terorizmu i revanšizmu, filtrirana kroz politiku i kriminal.

Ovaj svestrani umjetnik je jako ponosan i na svoj postdiplomski studij na riječkom univerzitetu, koji je sam pokrenuo, a koji se bavi glumom, medijima i kulturom.

"Dosta vremena proveo sam na festivalima po svijetu promovišući film mog sina Danila, koji se zove “72 sata”, a koji je i hrvatski kandidat za Oskara.

“Iz perspektive nekog ko je živio u Holivudu i ko zna kako mašinerija zvana Oskar funkcioniše, mogu da kažem da Danilov film ima šanse da osvoji tu vrijednu nagradu, ali sada nam treba država da stane iza nas. Nažalost, u ovom kriznom vremenu, nisam siguran da je državi stalo. Ne znaju oni da je u ovom času investicija u kulturu jedini spas. Trebalo bi investirati u specijalne projekcije, priodobijanje novinara, članova akademije… Holivud tako funkcioniše”, kazao nam je Šerbedžija.

Zamolili smo ga da prokomentariše kontraverzu koja prati snimanje filma Anđeline Džoli o ratu u BiH.

“Očekivao sam pompu koja se kasnije i desila, a desila se zato što su među prvima film kritikovali ljudi koji nisu ni pročitali scenario. Udruga žena žrtava silovanja iz Federacije najavila je proteste, zato film nije ni sniman u glavnom gradu BiH. Snimani su kadrovi, ali bez glumaca, što je velika šteta, jer to onda gubi na snazi.



Sama priča je veoma interesantna, ona ima elemente antičke tragedije u sebi, što je danas teško naći. Ona je s tim scenarijem to uspjela. To je priča o ljudima. Rat se dogodio, bilo je svakakvih stvari. Ovo je jedna priča, od hiljadu, priča koju je ona čula i na osnovu koje je napisala scenario. Međutim, treba sačekati i pogledati film, pa onda suditi o njemu. Trebalo bi da premijera bude početkom decembra u Los Anđelesu”, otkrio nam je.

Šerbedžija kaže da je Anđelina Džoli jedna zaista posebna osoba, jedna od najinteresantnijih i najhrabrijih danas.

“Ona je vjerovatno je najpopularnije lice na svijetu, a još uvijek živi život sa idealima iz mladosti. Možda baš zato što je vidjela toliko nesreće na svijetu, ona progovara djetetom u sebi. Zato ona ide po ratištima i po zemljama koje su najugroženije. Hrabra je i ne zauzima strane. Nju zanima nesreća i koliko ona može kao osoba da pomogne svijetu – djeci, unesrećenim… Ne opredjeljuje se, ne sudi, samo pomaže. Ima razumijevanja za žrtve. To je ona”, kaže Šerbedžija.

On je dodao i da će učiniti sve da zajedno dođu u Srbiju i da je skoro siguran da će ona to prihvatiti.

Pored Anđeline, Šerbedžija kaže da mu je omiljeni holivudski filmadžija Tom Kruz, s kojim je sarađivao u tri nastavka filma “Nemoguća misija”, za koga kaže da je veoma drag i poseban čovjek, a, iako nisu nikad sarađivali, samo riječi hvale ima i za Emira Kusturicu.

“Kusturica i ja se ne viđamo često, ali kad se vidimo, lijepo se pozdravimo, popijemo nešto i to je to. Nismo sarađivali, ali ja ga obožavam, mislim da je najveći talenat koji se ikad ovdje pojavio i da je veoma zanimljiv čovjek”, kaže Rade Šerbedžija.

Večerašnji koncert je rasprodan u rekordnom roku, a ni cijena karte od 50 KM, ni činjenica da je ovo njegov četvrti nastup u gradu na Vrbasu, nije spriječila istinske ljubitelje Radeta Šerbedžije da ga vide i čuju uživo.


Prema riječima potpredsjednika RS iz reda hrvatskog naroda Emila Vlajkija, koji je generalni pokrovitelj ovog događaja, sav novac koji preostane poslije isplate troškova koncerta ide Narodnom pozorištu RS za renoviranje.

Ukoliko niste uspjeli da na vrijeme obezbijedite svoju ulaznicu, propustićete nove pjesme i novi orkestar, i prema riječima Radeta Šerbedžije, jednu posebnu noć punu nadahnuća.


(Vesna Kerkez, MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop