• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Počinje Festival animiranog filma u Banjaluci

U Dječijem pozorištu RS u Banjaluci večeras će biti otvoren 4. Međunarodni festival animiranog filma "Banjaluka 2011".

 Počinje Festival animiranog filma u Banjaluci Izvor: MONDO

U okviru ovog festivala biće prikazano više od 300 animiranih filmova iz 30 zemalja.

Festival će u 20.00 časova otvoriti britanski animator Fil Muloj. Prethodno će biti otvorena izložba stripa Borivoja Dovnikovića, povodom obilježavanja sedam decenija rada ovog istaknutog hrvatskog animatora, potvrdili su Asocijaciji za vizuelnu umjetnost"Feniks art", koja je organizator manifestacije.

Do 28. oktobra u sedam gradova i opština BiH - Banjaluci, Sarajevu, Tuzli, Trebinju, Bijeljini, Gradišci i Mrkonjić Gradu biće prikazano više od 300 animiranih filmova iz 30 zemalja.

U glavnom, takmičarskom programu publika i žiri će vidjeti i ocijeniti 47 ostvarenja, među kojima i animirane filmove svjetski poznatih autora, ali i četiri filmske animacije iz BiH. U dječijem takmičarskom programu biće prikazano 14 animiranih filmova.

Umjetnike i njihov rad ocijeniće međunarodni žiri u sastavu Vera Nojbauer iz Velike Britanije, Izabela Plucinska iz Poljske, Steva Živkov iz Srbije, Marko Meštrović iz Hrvataske i Luka Kecman iz BiH, a glavna festivalska nagrada iznosi 3.000 evra.

Britanska animacija, koja je ove godine u fokusu festivala, biće predstavljena sa 45 filmova u dva bloka - savremena i dječija animacija - u izboru Džejn Piling, dok će se u okviru posebnog programa predstaviti čuveni Studio animiranog filma "Ardman", s tradicijom dugom četiri decenije.

U programu autorskih retrospektiva publiku očekuje izbor filmova Zlatka Boureka, veterana zagrebačke škole animiranog filma, čije ostvarenje "Mačka" je svrstano među 100 najznačajnijih animiranih filmova u istoriji.

U okviru festivala biće obilježen i značajan jubilej - četiri decenije od osnivanja Majskog festivala animiranog filma "Banjaluka 71", najznačajnije manifestacije te vrste u nekadašnjoj Jugoslaviji.

Koliko uspješno je Međunarodni festival animiranog filma u Banjaluci nastavio tradiciju razvoja filmske animacije, dugu više od pola vijeka, ilustruje i podatak da će ove godine, kao i prethodne, biti odabran kandidat za evropsku nagradu za najbolji animirani film - "Cartoon D'Or". Međunarodni festival animiranog filma "Banjaluka 2011" uvršten je u Godišnji kalendar manifestacija od značaja za Grad Banjaluka.

(Srna/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop