• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Arhitektonsko čudo: Najduži kameni željeznički most na svijetu nalazi nam se u komšiluku

Autor Eupravozato

Ako želite da doživite bajkovito putovanje najdužim kamenim železničkim mostom na svetu, ne morate da putujete daleko. U našem komšiluku se nalazi velikan svog doba - Solkanski most, koji je čudo arhitekture i koji ne prestaje da impersionira posetioce iz celog svijeta.

 Najduži kameni željeznički most na svijetu Izvor: Youtube printscreen/Studio46PRO

Danas mnogi mostovi pričaju fascinatne priče o bogatoj prošlosti i kulturi mesta na kojima su izgrađeni, a jedan od najposebnijih i najupečatljivijih nalazi nam se u komšiluku.

Solkanski most u Sloveniji ostavlja bez daha, a njegova je priča jednako impresivna kao i ljepota kamenih blokova koji ga krase.

Najduži kameni željeznički most na svijetu

Solkanski most je smješten u neposrednoj blizini Nove Gorice u Sloveniji i prava je arhitektonska poslastica koja nosi prestižnu titulu najdužeg kamenog železničkog mosta na svijetu.

Izgrađen je između 1900. i 1905. godine kao dio železničke veze između Trsta i Beča. Rezultat je genijalnog rada arhitekte Rudolfa Jusnera i inženjera Leopolda Oerlija.

Njegov glavni kameni luk, koji se proteže na čak 85 metara, ovo arhitektonsko zdanje čini pravim inženjerskim čudom svog vremena.

Solkanski most je najveći kameni železnički most na svetu i velikan svog vremena
Izvor: Youtube printscreen/Studio46PRO

Razoren pa obnovljen

U avgustu 1916. godine, za vrijeme burnih dana Prvog svjetskog rata, Solkanski most je doživio strašnu sudbinu. Njegov prepoznatljivi glavni luk miniran je sa čak 930 kilograma eksploziva i tako se urušio u bistre vode rijeke Soče.

Solkanski most je bio miniran i razoren 1916. godine
Izvor: Scherl / SZ-Photo / Profimedia

Tokom Drugog svjetskog rata most je ponovno bio meta razarača. Izdržao je šest napada savezničkih vazdušnih snaga, ali njegova priča i ljepota na kraju ipak nisu završili u ruševinama.

Italijani su 1927. godine obnovili most.

Pažljivo su rekreirali originalnu strukturu i vratili mu nekadašnji sjaj i tako osigurali da ostane simbol snage i otpornosti.

Danas je Solkanski most zaštićeni spomenik i predstavlja važan dio kulturne baštine susjedne Slovenije​.

Jedna od najljepših železničkih ruta u Evropi

Solkanski most pruža jedan od najljepših pogleda na prekrasnu rijeku Soču, čiji je tok prema Jadranskom moru, koji započinje u nacionalnom parku Triglav, prirodna žila kucavica turističke regije koja se zove Smaragdni put.

Za Soču kažu da nijedna fotografija ne može dočarati njenu bajkovitu ljepotu.

Solkanski most u Sloveniji je čudo arhitekture svog vremena i najduži kameni železnički most na svetu
Izvor: Stanko Gruden/Red Bull / Sipa Press / Profimedia

Ovim mostom prolazi i jedna od najlepših željezničkih ruta u ovom delu sveta, između Nove Gorice i Jesenice, a čak je i globalni turistički magazin Lonely Planet uvrstio među najbolje u Evropi.

Putovanje traje oko dva sata, a pruga je dostupna tokom cijele godine, pa pruža posjetiocima različite pejzaže u svako godišnje doba - od bujne zelene prirode ljeti do snežnih krajolika tokom zimskih dana.

(M.A./EUpravo zato/putnikofer.hr)

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Didda

Ispravka, mostovi ne mogu biti arhitektonsko čudo jer ih ne projektiraju niti grade arhitekti, već građevinari, kao i mnoge druge vrste građevina (hidrotehnički objekti, prometnice, željeznice, geotehnički objekti, tuneli, vijadukti itd.)

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop