• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pronađen potopljeni brod Kublaj Kana

Pomorski arheolozi pronašli su olupinu broda za koga se vjeruje da je učestvovao u neuspjeloj mongolskoj invaziji na Japan u 13. vijeku, koju je naredio Kublaj kan.

 Pronađen potopljeni brod Kublaj Kana Izvor: MONDO

U taj su pohod krenuli prema naredbi velikog vojskovođe Kublaj kana, ali su dva pokušaja neslavno propala zbog "božanske intervencije".

Poznato je da su obje mogolske invazijske flote potopile kamikaze, tajfun odnosno u prevodu "božji vjetar", koji je mongolske vojnike spriječio da uopšte stupe nogom u Japan.

Brod je pronađen nedaleko od Nagasakija ispod velike količine mulja. Naučnici vjeruju da će im ovo otkriće pomoći da bolje razumiju veliku svjetsku silu toga vremena, a posebno mornaricu koju su koristili Mongoli, javlja Si-En-En.

Naučnici su nedaleko od Nagasakija pronašli brod, sakriven pod muljem, a u okolini broda pronađeno je četiri hiljade artefakata, od komada keramike do topovskih kugli.

Mongoli su dva puta pokušali invaziju na Japan. Prvi pokušaj zbio se 1274. godine, a u njemu je nastradala flota od 900 brodova. Drugi napad se dogodio 1281. godine, kada su dvije flote, od kojih je jedna imala 900, a druga 3 500 brodova, pokušale osvojiti Japan. I ovaj napad neslavno je propao - javlja Si-En-En.

(Srna/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop