• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

In memoriam Kristofer Hičens

Autor, novinar i kritičar Kristofer Hičens, koji se bavio temama od Boga do Majke Tereze i Henrija Kisindžera, umro je poslije borbe sa rakom.

 In memoriam Kristofer Hičens Izvor: MONDO

Hičens je karijeru počeo u Londonu, ali se preselio u SAD 1981. godine, gdje je imao uspješnu karijeru zahvaljujući svojoj elegantnoj prozi i jasno izraževnim stavovima.

Magazin "Vanity fair", za koji je Hičens radio proteklih 19 godina, saopštio je da je pisac umro u četvrtak od upale pluća, koja je rezultat borbe protiv raka jednjaka.

Hičens je uznemiro mnoge svojom knjigom "The Missionary Position" (Misionarska poza) iz 1995. godine, u kojoj je optužio Majku Terezu da je politički oportunista i prijatelj sa diktatorima. On je rekao da je poznata dobrotvorka doprinijela bijedi siromašnih svojim žestokim protivljenjem kontracepciji i abortusu.

Tokom svoje karijere napisao je 25 knjiga o raznim ličnostima od Tomasa Džefersona do Džordža Orvela i često se sukobljavao sa onima koje je napadao.

U knjizi "The Trial of Henry Kissinger" (Suđenje Henriju Kisindžeru) nazvao je ministra spoljnih poslova u vladi Ričarda Niksona ratnim zločincem zbog svoje politike u Vijetnamu, Čileu i Bangladešu.

Hičens je napao i Bila Klintona u knjizi "No on Left To Lie To: The Values od the Worst Family" (Niko nije ostao da ga lažete: Vrednosti najgore porodice), a svoje stavove o religiji izneo je u delu iz 2007. "God Is Not Great" (Bog nije veliki).

Osnovna teza ove knjige bila je da bog nije stvorio ljude već ljudi njega. Nakon ove knjige Hičensa su prozvali predstavnikom "novog ateizma" na šta je on odgovarao da sebe smatra ateistom i vernikom u filozofske vrijednosti prosvetiteljstva.

Hičens je pisao i o ratu u BiH i zagovarao vojnu intervenciju protiv Jugoslavije. Smatrao je, kako prenosi radio "Slobodna Evropa" da Klintonova administracija nije uradila dovoljno kako bi pomogla ljubima u Bosni i kritikovao je svoje kolege da podržavaju režim Slobodana Miloševića.

Tada je tvrdio da se tadašnja Jugoslavija bori između multietničkog društva koje zastupa Alija Izetbegović, fašističkog režima Miloševića koji zagovara etnički čistu zemlju, kao i da mu je Franjo Tuđman podjednako mrzak kao i Milošević.

Početkom godine dao je intervju u kome je govorio o svojoj bolesti i svom boemskom načinu života.

(Tanjug/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop