• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kad je peglanje umjetnost

Autori mondo.ba Autori Dragana Božić

Mnogim ženama pegla predstavlja neprijatelja, ali ne i Zeničanki Zdeni Šarić Pisker koja je pronašla način da ovim uređajem stvara umjetnost.

Zdena Šarić Pisker je samouka slikarka koja u svom izražaju koristi neobičnu tehniku slikanja peglom, tj. enkaustiku.

“Slobodno mogu reći da su moje slike, prepune boja i uglavnom nadahnute motivima iz prirode, za kratko vrijeme dobile pohvale svjetski poznatih enkaustičara i enkaustičarki i skrenule pažnju medija na ovu neobičnu slikarsku tehniku”, rekla nam je Zdena.

Ova umjetnica nevjerovatan užitak koji pruža slikanje peglom i voštanim bojicama u Art studiju "Pegla umjesto kista" nesebično dijeli sa svima koji žele da se upoznaju sa ovom slikarskom tehnikom.

“Zahvaljujući brojnim javnim prezentacijama ove tehnike i radionicama koje redovno organizujem širom BiH i Hrvatske, pegla koja je bila simbolom ženske potčinjenosti počinje da se percipira kao sredstvo stvaranja umjetnosti i oslobođenja. Slobodno mogu reći da sam zaslužna za osnaživanje velikog broja žena koje biraju da peglu koriste ne samo kao kućno pomagalo, nego kao alatku za kreativno izražavanje”, dodala je Šarić Pisker.

Zdena nam je objasnila šta je u stvari enkaustika.

“Enkaustika je stara, zaboravljena tehnika slikanja voskom i predmetom koji je izvor toplote. Korištenje voštanih bojica i kućne pegle kao slikarskog pribora osavremenjeni je pristup ovoj tehnici koja u svijetu ima sve više poklonika. Koliko znam, u BiH se ova tehnika ne izučava na akademijama i bila je potpuno nepoznata široj javnosti do prije tri godine kad sam, kroz osnivanje Art studija "Pegla umjesto kista", počela da radim na njenoj popularizaciji kroz radionice, izložbe, javne demonstracije slikanja, izjavila je za MONDO ova neobična slikarka.

Zdena kaže kako slikanju pristupa intuitivno, tj. prepusti se trenutku i inspiraciji koja je vodi u stvaranju slika.

“Najčešće me inspirišu motivi iz prirode, ljepota godišnjih doba, cvijetni motivi, ali i apstraktni motivi su mi izazov u stvaranju”.

Da li ste se i prije bavili slikarstvom?

“Ne, slikati ovom tehnikom sam počela sasvim slučajno prije nekih četiri godine - na internetu sam čitala o terapeutskim dejstvima ovakvog načina slikanja, našla staru putnu peglicu i raspakovala paket starih voštanih bojica. Odmah sam shvatila da je ovakva vrsta hobija anti-stres terapija kakvu sam cijeli život tražila i nakon nekog vremena odlučila da je podijelim i sa drugim ženama koje su, kao i ja, u pegli dotad vidjele mrskog neprijatelja".

Ova zeničanka iza sebe ima više javnih izlaganja.

“Moja prva samostalna izložba pod nazivom „Sjećanja“ organizovana je u Zenici u saradnji sa Muzejom grada Zenice 18. maja 2011. godine, na Međunarodni dan muzeja. Odmah nakon ovog, iznimno uspješnog javnog predstavljanja mojih radova, počeli su mi pristizati pozivi za učešće na brojnim izložbama slika i međunarodnim likovnim kolonijama širom BiH i Hrvatske. Vukovar, Livno, Zavidovići, Gradačac, Tuzla i Bosanska Krupa neki su od gradova na čijim je umjetničkim susretima učestvovala u protekle tri godine”, kaže Šarić Piskar.

U izložbenom prostoru Fondacije “Izvor za ljepši život” u Sarajevu između 20. i 25. aprila 2013. godine održana je njena druga samostalna izložba pod nazivom “Boje su u nama”.

“Moje minijature, nastale u ovoj neobičnoj tehnici, bile su odabrane su da učestvuju na 7. bijenalu umjetnosti minijature u Tuzli koje je, pod okriljem Bosanskog kulturnog centra Tuzla, održano u oktobru 2013. godine. To me je dovelo do saradnje sa tuzlanskim BKC-om gdje je, povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena, u velikoj galeriji Bosanskog kulturnog centra u Tuzli otvorena moja treća samostalna izložba slika, koja je dala retrospektivu mog troipogodišnjeg stvaralaštva”.

Zdena Šarić Piskar odlučila je svoje umijeće podijeliti sa drugima, pa održava I radionice širom BiH I regiona o ovoj neobičnoj tehnici slikanja.

“Cilj radionica slikanja peglom koje Art studio “Pegla umjesto kista” od kraja 2010. godine godine organizuje u BiH i Hrvatskoj nije samo popularizacija ove slikarske tehnike u zemljama regiona, u kojima je ona dosad bila potpuno nepoznata, nego i podsticanje kreativnosti koja ima dokazan terapeutski učinak", rekla je Zdena.

U organizaciji Art studija “Pegla umjesto kista” do sada je na preko 200 radionica u 12 gradova BiH i Hrvatske (Zenica, Zagreb, Sarajevo, Split, Travnik, Tuzla, Osijek, Drvar, Gradiška, Vukovar, Vareš i Vitez) učestvovalo preko 2.000 učesnika i učesnica svih uzrasta.

Pogledajte galeriju!

Tagovi

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Ana

Prava ludost ali je zanimljivo

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop