• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Etno festival koji čuva tradiciju Kozare

Autor mondo.ba

Festival „10. Kozara etno 2014“, održaće se 4. i 5. jula u potkozarskom selu Piskavica i 7. jula na Trgu srpskih vladara u Banjaluci.

Na 10. Kozara etno festivalu nastupiće sedam kulturno-umjetničkih društava iz zemlje i inostranstva, deset izvornih pjevačkih grupa sa područja Kozare u takmičarskom programu i etno grupe iz zemlje i inostranstva u revijalnom programu.
Tema festivala „Kozara etno 2014.“ je performans „Običaj o Malom Božiću“ potkozarskog kraja. U skladu s tim biće organizovan performans i izložbena postavka.

U sklopu festivala će biti održano takmičenje u tradicionalnoj sportskoj disciplini “bacanje kamena s ramena”. Sve grupe, predstavnice zemalja učesnica, će imati priliku da predstave svoju zemlju kroz ples, muziku, pjevanje, performanse, štampani promotivni materijal, suvenire, rukotvorine i tradicionalnu hranu i piće.

Festival Kozara etno ima za cilj promociju bogatstva različitosti nematerijalnih kultura svijeta koja treba da podstakne lokalno stanovništvo da više cijeni svoje kulturno nasljeđe. Festival je i prilika da se lokalna kultura i tradicija predstavi široj domaćoj i međunarodnoj javnosti kroz ulogu promotivnog alata za razvoj ruralnih zajednica na principima održivosti.

Kozarski etno prikazuje kako se nekada živjelo na Kozari i Potkozarju kroz prezentaciju tradicionalonih običaja, kulture i domaće kuhinje. Festival svake godine ima određenu temu i svake godine predstavlja različite seoske aktivnosti koje su se u potkozarskim selima izvodile u kući i polju. U skladu sa temom manifestacije organizuju se performansi, izložbe, prezentacije i drugi kulturni i turistički sadržaji. Ovaj put tema je „običaj o Malom Božiću“ potkozarskog kraja. U skladu s tim biće organizovan performans i izložbena postavka.

U okviru festivala će biti održano takmičenje u tradicionalnoj sportskoj disciplini “bacanje kamena s ramena”. Sve grupe, predstavnice zemalja učesnica, će imati priliku da predstave svoju zemlju kroz ples, muziku, pjevanje, performanse, štampani promotivni materijal, suvenire, rukotvorine i tradicionalnu hranu i piće.

Detaljan program festivala potražite na OVOM LINKU.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop