• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Baščaršijske noći – spoj tradicije i pop kulture

Autor mondo.ba

Tradicionalni sarajevski festival Baščaršijske noći otvoren je početkom jula. Riječ je devetnaestom izdanju festivala kulture koji se održava u sedmom mjesecu u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

 Baščaršijske noći – spoj tradicije i pop kulture Izvor: Samir Cacan, MONDO

Izvor: Samir Cacan, MONDO

Za ovogodišnje izdanje organizatori festivala su pripremili mnoštvo dešavanja za različite ukuse.

Festival je počeo 1. jula izložbom slika Merime Ivković “Tragom svjetlosti” i koncertom violončelistkinje Ane Rucner. Baščaršijske noći svečano su otvorene 5. jula koncertom „Road to World Peace” na kojem su nastupili Kamerni orkestar Balkana, Orkestar Sarajevske filharmonije, Hor „Road to World Peace” iz Japana, te Hor Opere Narodnog pozorišta Sarajevo.

Jedan od koncerata koji treba posebno istaći je nastup Stefana Milenkovića 8. jula u Narodnom pozorištu. Karte prodate od ovog koncerta će ići u humanitarne svrhe. prihod od prodaje ulaznica koje koštaju 10, 15 i 20 KM će biti uplaćen za stradale u poplavama.

Za razliku od prethodne godine, ali i ranijih izdanja, organizatori su se pobrinuli da osim klasične muzike, folklora i sevdalinke, posjetiocima ponude i nešto više koncerata popularne muzike.

Tako će 18. jula u Art kinu Kriterion nastupiti sarajevski bend Protest. Riječ je o jednom od najreprezentativnijih sastava alternativne muzičke scene sredinom devedesetih godina u Bosni i Hercegovini. Široj publici su poznati po pjesmama “Sa feeling 93’”, “Hit mjeseca“ i “Oh, captain”. Bili su predgrupa irskom bendu U2 na Koševu 1997. godine..

Dva dana kasnije, također u Kriterionu će nastupiti sastav Skroz. Dok je Protest bio na vrhuncu karijere, u Sarajevu je nastao jedan sasvim novi bend na čelu s vokalom Adnanom Šaranom koji je poznat po hitovima “Kad te droge spuste“, “Sve sam jači“, “Super žena“, “Raj“, “Vila“...

Edo Maajka, najpoznatiji bosanskohercegovački reper, u okviru Baščaršijskih noći 22. jula će nastupiti u sarajevskom Domu mladih KSC Skenderija.

Zoster, bend koji nije potrebno posebno predstavljati, će pred domaću publiku izaći 24. jula, također u Domu mladih.

Za posljednji dan festivala 31. jula najavljeno je Veče sevdaha s renomiranim i mladim izvođačima i Narodni orkestar Damira Galijaševića.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop