• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MONDO pozorišna preporuka: “Četrnaesta”

Autori mondo.ba Autori Vesna Kerkez

U godini u kojoj se širom Evrope obilježava stogodišnjica atentata na austrougarskog prestolonasljednika Franca Ferdinanda, predstava Narodnog pozorišta RS pod nazivom “Četrnaesta” nudi širu sliku i nešto drugačiji pristup ovom događaju.

 MONDO pozorišna preporuka: “Četrnaesta” Izvor: Vesna Kerkez, mondo.ba

Ovom predstavom otvorena je prošlogodišnja, 84. sezona u Narodnom pozorištu, ali je ove godine “Četrnaesta” mnogo aktuelnija. Riječ je o dokumentarnom ostvarenju rediteljke Ane Đorđević, koje se u dobroj mjeri oslanja na knjigu "Sarajevo 1914" Vladimira Dedijera. Ovo jeste u osnovi priča o Gavrilu Principu i “Mladoj Bosni”, ali je i mnogo više od toga.

Riječ je o veoma zahtjevnom komadu u svakom pogledu, što za glumce, što iz ugla režisera, što scenografski, ali i za publiku. Potrebna je izuzetna hrabrost da se na pozorišne daske prenese jedna izuzetno slojevita, teška i kompleksna priča poput ove. I sudeći po ovacijama publike kojima smo u petak uveče nakon predstave svjedočili – ta hrabrost se isplatila.

Glumci Branko Janković, Goran Jokić, Željko Erkić, Zlatan Vidović, Sandra Ljubojević, Miljka Brđanin Babić, Dragana Marić, Danilo Kerkez i Ivan Perković igraju svako po nekoliko likova, koji su na neki način učestvovali u priči o atentatu. Čućete priče aktivista “Mlade Bosne”, Gavrilove majke, oca i sestre, njegovih saboraca revolucionara, ali i priču članova porodice Franca Ferdinanda, pripadnika tajnih službi, visoko pozicioniranih državnika…

Predstava, koja obuhvata vremenski period od pola vijeka, ima elemenata mjuzikla, kabarea, pomalo i komedije, ali je u osnovi riječ o dokumentarno – istorijskoj drami, interesantno postavljenoj i majstorski režiranoj.

Uprkos činjenici da traje nešto više od dva sata, dinamika, naracija, dijalozi i brzina kojom se scene izmjenjuju neće vam dozvoliti da se dosađujete ni na kratko. Posebnu draž predstavi daje projekcija važnih detalja pomoću kamere na platno koje se nalazi na sceni, koja načinu na koji je priča ispričana daje potpuno novu dimenziju.

“Četrnaesta” je komad koji informiše, edukuje, sugeriše da možda ne znamo dovoljno o događaju koji je bespovratno promijenio savremenu svjetsku istoriju, ali da je jednako malo znao i glavni akter ovog događaja.

Predstava ne osuđuje, ona ukazuje, objašnjava, ona nas tjera da razumijemo okolnosti i vrijeme u kome se dešava. Ona nam nudi nova pitanja koja treba da promislimo, odgovore koje smo možda prerano odbacili kao banalne i situacije na koje nismo dovoljno pažnje obratili.

“Četrnaesta” je aktuelnija nego ikad. Ponovo je možete pogledati u petak, 17. oktobra u 20 sati u Narodnom pozorištu Republike Srpske, ali i 6. oktobra u Sarajevu, u okviru festivala MESS.

Kompletan repertoar Narodnog pozorišta RS potražite na OVOM LINKU.

-
Izvor: YouTube

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici, kao i na Twitteru.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop