• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zaplet 06: Od Ćelave pjevačice ni traga ni glasa?!

Autori mondo.ba Autori Siniša Stanić

Druge večeri Međunarodnog festivala mladog glumca "Zaplet 06" banjalučka publika mogla je da uživa u "antipredstavi" Ežena Joneska "Ćelava pjevačica", u izvedbi mladih pozorišnih snaga beogradskog Ateljea 212, a u režiji Isidore Goncić.

 Zaplet 06: Od Ćelave pjevačice ni traga ni glasa?! Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Do zadnjeg mjesta popunjena sala GP Jazavac svjedočila je o velikom interesu publike za čuveni pozorišni komad, u žanru teatra apsurda, a u kome igraju Iva Stefanović, Matija Živković, Anđela Jovanović, Đorđe Stojković, Jovana Stojiljković i Mihajlo Jovanović.

U predstavi, čija se radnja dešava u dnevnoj sobi jednog stana u Londonu, pojavljuju se dva bračna para, služavka i vatrogasni inspektor.

"Antiteatar"

Francuski dramaturg rumunskog porijekla Ežen Jonesku (1909 - 1994) jedan je od najistaknutijih predstavnika "antiteatra". Dramskom književnošću počeo je da se bavi sasvim slučajno, a antipredstava "Ćelava pjevačica" mu je donijela jedno od značajnijih mjesta među predstavnicima avangardnog teatra.

Predstava je uz hrpu nelogično-logičnih riječi, dijaloga i monologa "obojena" u seks&drugs&music maniru, sve u svemu duhovito, nadahnuto i vizuelno izražajno, a u isto vrijeme i opominjuće...

Baveći se problemima savremenog čovjeka - nedostatkom komunikacije koja nestaje i rasipa se u besmislenim, otuđenim razgovorima, Jonesko problematizuje moderno doba u kome u beskrajnom, neprestanom brbljanju, govoru koji postaje fraza i buka ne uspijevamo da dođemo do sebe, plašeći se da ćemo bez riječi nestati.

Kroz ovu "antipredstavu" pisac komada, rediteljka i glumci briljantno su izložili podsmijehu malograđanštinu, potrošačko društvo, isprazne životne ciljeve i nove vrijednosti, razotkrivajući i sav apsurd naših života.

Nakon završetka predstave i gromoglasnog aplauza, selektor "Zapleta 06" Ljubiša Savanović uručio je specijalno priznanje mladoj rediteljki Isidori Goncić, pred kojom je sasvim sigurno fina pozorišna karijera.

Sam odlazak u pozorište Jazavac predstavlja pravo malo putovanje kroz vrijeme i epohe. Jer, prilikom ulaska u pozorišni amfiteatar prvi utisak koja će vas dočekati je - specifični miris koji se zadržao još od kultnog banjalučkog kina "Vrbas", koje je do početka 90-ih bilo smješteno baš u toj dvorani.


Kino "Vrbas", u kome su se uglavnom prikazivali erotski i kung-fu filmovi, uspjelo je da preraste svoju "šund" prošlost, i pretvori se u jedan sasvim pristojan teatar, u kome se organizuje sjajan pozorišni festival regionalnog značaja. Ipak, taj nostalgični miris, koji vas automatski teleportira u neku drugu realnost i dalje je ostao i opstao, na radost svih nas koji smo visili u kinu "Vrbas".

Još jedan šarmantni retro-detalj prisutan je u ovoj dvorani - to su ogromne  zvučne kutije "Rudi Čajavec" iz vremena dok se u Banjaluci proizvodila odlična audio-oprema, a koje viseći sa zidova Jazavca publici obezbjeđuju nezaboravan audio doživljaj...

Publika je večeras mogla da glasa za i najboljeg glumca, a sudeći prema opštem utisku i reakcijama gledalaca to je bez sumnje - Đorđe Stojković, koji je bravurozno odglumio vatrogasnog inspektora, uspjevši da izmami gromoglasan aplauz za svoju "anegdotu", protkanu urnebesnom pantomom.

Ugodno druženje uz čašicu razgovora sa glumcima i pozorišnim djelatnicima nastavljeno je i nakon završetka predstave...

A, sve ovo lijepo i pozitivno večeras, naravno, potpuno je palo u vodu iz prostog razloga - glavna zvijezde večeri Ćelava pjevačica, nije se ni pojavila, niti iko ima pojma zašto, niti gdje, niti kuda...

Nadajmo se, ipak, da je sve u redu sa njom i da ćemo je možda vidjeti u nekoj od narednih predstava na Zapletu, ili barem u publici.  Možda se pojavi već u četvrtak, kada je na programu "Terapija", banjalučkog DIS Teatra...

Najnovije i najzanimljivije vijesti pratite na našoj Facebook stranici - MONDOBIH, kao i na Twitteru @MondoBH.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop