• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Banjalučani, dođite na "Zaplet 06"!

Autori mondo.ba Autori Nebojša Šatara

Međunarodni Festival mladog glumca "Zaplet 06" biće održan u Banjaluci od 21. do 27. oktobra. "Svih šest predstava je sjajno, obavezno dođite svi koji volite pozorište", istakli su organizatori.

 Banjalučani, dođite na "Zaplet 06"! Izvor: MONDO/Nebojša Šatara

Izvor: MONDO/Nebojša Šatara

Ko se u bilo kom svojstvu dohvatio pozorišnih dasaka, život mu je bogatiji, sadržaniji i smisleniji, ali na žalost često je upravo suprotno u materijalnom smislu.

Pozorišni radnici, a i ostali "kulturnjaci" u tranzicionim društvima počesto "kubure" s finansijama i malo ih je u današnjem 'vaktu koji uspijevaju da izguraju svoju umjetničku crtu bez da naprave kakve kompromise ne baš umjetničke prirode.

Ali taj nedostatak finansija uvijek nadoknađuju velikim entuzijazmom i požrtvovanošću za "svoju stvar" - a upravo takvi su umjetnici okupljeni oko banjalučkog pozorišta "Jazavac", koji uz pomoć "štapa i kanapa" i ove godine organizuje Festival mladog glumca "Zaplet 06".

REPERTOAR

Utorak 21. oktobar (20 h)

"Od kolijevke pa do braka" (Branislav Nušić, Ana Đorđević) GP Jazavac, Banjaluka

Srijeda 22. oktobar (20 h)

"Ćelava pjevačica" (Ežen Jonesko) Atelje 2012, Beograd

Četvrtak, 23. oktoba (20 h)

"Terapija" (Po motivima teksta Nemreš pobjeć od nedjelje) DIS pozorište Banjaluka

Petak 24. oktobar (20 h)

"I Živjeli su sretno...?" (Nina Horvat) Scena Gorica

Subota 25. oktobar (20 h)

"Večera budala" (Frensis Veber) Pozorište Prijedor

Nedjelja 26. oktobar (19 h, 21 h)

"Aleksandra Zec" (Autorski projekat Olivera Frljića) Teatar Rijeka

Ponedjeljak 27. oktobar (20 h) "Veče glomazne poezije"

Rambo Amadeus/recitacija

Ivan Aleksijević/klavir

Ovaj put, na reportoaru će biti šest odličnih predstava - "Od kolijevke pa do braka", rediteljice Ane Đorđević, koja je dijelom dopisala tekst Branislava Nušića "Autobiografija" do "Večeri glomazne poezije" Ramba Amadeusa.

Direktorica "Zapleta 06" Dragana Marić saopštila je da će predstojeći festival biti jedan od najboljih obzirom na kvalitet predstava i ansambala koji nam dolaze u Banjaluku.

"Riječ je o 'Ateljeu 212' iz Beograda koji će se našoj publici predstaviti s predstavom 'Ćelava pjevačica' Ežena Joneskoa, riječki teatar će izvesti predstavu 'Aleksandra Zec' u režiji Olivera Frljića, koja je posebno zanimljiva obzirom da govori o srpskoj porodici Zec koja je brutalno ubijena u Zagrebu, a čiji preživjeli članovi žive u našem gradu", izjavila je Marićeva.

Prema njenim riječima, to nikako ne znači da bi smjeli da favorizujemo neke predstave jer dolaze iz većih sredina, pošto su i ove "provincijske" u rangu najboljih evropskih teatara.

"'Večera Budala' iz prijedorskog pozorišta je sjajna predstava ili 'I živjeli su sretno...?' iz Gorice, a ne smijem nikako da zaboravim ni odličnu predstavu našeg banjalučkog pozorišta DIS 'Terapija'". Zato pozivam sve da što prije osiguraju ulaznice za ove predstave jer vjerujem da će banjalučki ljubitelji pozorišta zaista imati šta da vide i da poslije uživaju i u druženju sa glumcima. Svi koji žele mogu poslije da dođu i razgovaraju s režiserima, glumcima, jer želimo da demistifikujemo da su umjetnici nešto nedodirljivo".

Izvor: MONDO/Nebojša Šatara

Izvršni producent festivala Boris Despot - Vuletić je podsjetio da je glumac Ljubiša Savanović bio selektor "Zapleta 06" i da nije došao na druženje s novinarima jer trenutno snima film u Hrvatskoj.

ŽIRI

Žiri će činiti rediteljica Ane Đorđević, glumica Slađana Zrnić, a predsjednik žirija je Stojan Matavulj, glumac i reditelj iz Varaždina.

 "Sve predstave su potpuno žanrovski drugačije, a festival će otvoriti 'Od kolijevke pa do braka', ali neće biti u konkurenciji za nagrade", rekao je on.

"Kao i dosad, biće nagrađeni glumac, glumica i najbolja predstava, ali nagrade će biti dodijeljivane svako veče i to ne samo za mlade glumce već i oni iskusniji ulaze u 'trku' da postanu naši laureati", dodala je direktorica "Zapleta 06".

Cijene ulaznica za "Zaplet 06" kreću se u rasponu od pet do 15 KM.

Zaplet
Izvor: YouTube

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop