• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Desetka za šesti „Zaplet“!

Autori mondo.ba Autori Vesna Kerkez

Dodjelom priznanja i „Glomaznom poezijom“ Ramba Amadeusa u ponedjeljak uveče zatvoren je šesti po redu Festival mladog glumca „Zaplet“ Gradskog pozorišta Jazavac iz Banjaluke.

 Zatvoren šesti Festival mladog glumca "Zaplet" Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba

Festivalski žiri, koga čine rediteljka iz Beograda Ana Đorđević, glumac iz Varaždina Stojan Matavulj i banjalučka glumica Slađana Zrnić, za najbolju predstavu proglasili su komad „Aleksandra Zec“ HKD teatra iz Rijeke.

„Služeći se vješto doziranom direktnošću, kombinovanjem poetičnosti i dokumentaristike, ova predstava ostvaruje veoma snažno dejstvo, odnosno niz raznolikih dejstava na publiku, od kojih su mnogi, s namjerom, protivrječni.

„Aleksandra Zec“ na pozornicu, kao na tribinu, o kojoj su prije jednog vijeka s pravom ili ne, maštali najveći teatarski teoretičari i praktičari Evrope, iznosi, ne sublimiranu sliku društvene stvarnosti, već najočigledniji imenom-i-prezimenom nazvan otisak njene pojavnosti, čime se pozorište smješta u žižu društva, gdje mu je i mjesto“, stoji u obrazloženju žirija.

Prema njihovim riječima kvalitet ove predstave je i to što nije posvećena samo podsećanju na tragične žrtve u državama čiji je žitelji danas gledaju, već indirektno i suptilno, ali vrlo snažno, na način na koji podsvjest govori kroz san, postavlja pitanje kakav je u ovom trenutku odnos svih nas prema potencijalnim novim žrtvama sličnim devojčici koja nosila ime Aleksandra Zec.

Pobjednici večeri

Publika je svake večeri glasala za glumca večeri i ovo su glumci koji su osvojili tu nagradu:

- Anđela Jovanović, u predstavi “Ćelava pevačica”, Ateljaa 212 iz Beograda

- Smiljana Marinković, u predstavi “Terapija”, DiS pozorišta iz Banja Luke

- Adrian Pezdirc, u predstavi “I živjeli su sretno”, Scena Gorica iz Velike Gorice

- Branko Janković, u predstavi “Večera budala”, Pozorišta Prijedor

- Ivana Roščić, u predstavi “Aleksandra Zec”, HKD Teatra iz Rijeke

Nagrada za najbolju mladu glumicu pripala je Smiljani Marinković iz banjalučkog DIS Teatra, koju smo gledali u predstavi „Terapija“.

„Začuđujuće je kako je tako mlada glumica mudro i suvereno odigrala lik žene usamljene u dvoje, koja, prolazeći kroz nekoliko životnih faza, očajnički traži način da oživi umrlu ljubav. Smiljana plijeni vještinom da elegantno i bez napora kombinuje raznolika izražajna sredstva, da podjednako uverljivo plasira i nijemu misaonosti i komičnu brbljivosti. Ona je glumica obdarena vještinom promišljanja, odmjerenošću i suptilnim smislom za humor, ali ujedno i blistavom ekspresivnošću“, obrazložio je žiri svoju odluku.

Smiljana je, preuzimajući priznanje kazala kako je ovo njena prva nagrada, s obzirom da je diplomirala prije samo nekoliko mjeseci, te da će zato ovo priznanje za nju uvijek biti posebno.

Njen partner iz predstaveBojan Kolopić dobio je priznanje za najboljeg mladog glumca.

O njegovom performansu na Zapletu žiri kaže:

“Zrelo i nepretenciozno osvaja materiju, sadržaj, igru i scenu. Vrijednost njegove igre se ponajviše vidi u igri za partnera. Šarmantan, spontan, duhovita rješenja i precizno vođenje radnje je ono što osvaja i njegov je veliki adut”.

Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba Nakon svečane ceremonije domaća publika imala je priliku da uživa u stand up nastupu Antonija Pušića, poznatijeg kao Rambo Amadeus. Prepuna sala, scena namještena kao boemski bar, klavirska pratnja Ivana Aleksijevića i raspoloženi Rambo koji nam je recitovao poeziju.

U neuobičajenom aranžmanu čuli smo neke dobro znane pjesme iz Rambovog bogatog opusa, a osim poezije bilo je tu dosta urnebesnih improvizacija, osvrta na društvene pojave, jadikovki zbog starosti koja nas sve neumitno stiže…

Prekidan aplauzima i gromoglasnim smijehom, a ispraćen ovacijama, Rambo je na najbolji način zatvorio sedmodnevni festival u kome smo istinski uživali svake večeri.

“Zaplet” je otvoren premijernim izvođenjem predstave domaćina “Od kolijevke pa do braka”, a u okviru takmičarskog programa gledali smo “Ćelavu pjevačicu” Ateljea 212 iz Beograda, “Terapiju” DIS Teatra iz Banjaluke, “I živjeli su sretno…?” Scene “Gorica” iz Velike Gorice, “Večeru budala” Pozorišta Prijedor i “Aleksandru Zec” HKD teatra iz Rijeke.

Uprkos brojnim problemima s kojima se organizatori festivala sreću, šesti “Zaplet” je bio i više nego uspješan – sala je svake noći bila puna, za većinu predstava tražila se karta više, a sudeći po reakcijama publike, selektor je napravio odličan posao.

„Zaplet“ je možda najperspektivnija kulturna manifestacija našeg grada i zato se iskreno nadamo da će gradski oci, kao i ostale vlasti prepoznati kvalitet ovog festivala i dodatno ga podržati narednih godina.

A ako nas pitate, „Zaplet“ je zaslužio čistu desetku!

Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba Najnovije i najzanimljivije vijesti iz svijeta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici, kao i na Twitteru.

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

mile

To je u istočnom sarajevu.

prvi kadar

sta je sa prvim kadrom u sarajevu nista ne pisete.

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop