• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SF filmovi na programu "Kinoteke"

Autor SRNA

Ljubitelji naučne fantastike imaće priliku da pogledaju neke od najboljih filmova ovog žanra u programu "Filmoteke", koju Kinoteka Republike Srpske organizuje od 6. do 8. aprila na Palama.

Prvi je na programu britanski film "Farenhajt 451" iz 1966. godine, koji je, prema istoimenom kultnom romanu Reja Bredberija, režirao čuveni francuski reditelj Fransoa Trifo, što je ujedno njegov jedini film na engleskom jeziku.

U filmu, između ostalih, igraju Oskar Verner, DŽuli Kristi, Siril Kjuzak.

Trifoov film smatra se najboljim evropskim filmom naučne fantastike iz sredine šezdesetih godina prošlog vijeka, a 1966. godine našao se u zvaničnoj selekciji Venecijanskog festivala.

Sutra je na programu naučno-fantastična epopeja "2001: Odiseja u svemiru" (1968), u režiji i produkciji Stenlija Kjubrika, koji je, uz čuvenog pisca naučne fantastike Artura Klarka, i pisac scenarija.

Svojevremeno, bio je nominovan za Oskara u četiri kategorije, a osvojio je samo jednog - za specijalne efekte. Danas se Kjubrikova "Odiseja" smatra apsolutnim umjetničkim djelom i jednim od najboljih ikad snimljenih filmova. Glavne uloge tumače Kir Dulea, Geri Lokvud i Vilijam Silvester.

Treće večeri "Filmoteke" na programu je američki naučno-fantastični film Ridlija Skota "Istrebljivač" iz 1982. godine, koji se zasniva na adaptaciji romana "Da li androidi sanjaju električne ovce?" Filipa K. Dika.

Prema nekim ocjenama zauzima drugo mjesto, iza "Odiseje", dok ga pojedini filmski kritičari svrstavaju na prvo mjesto na rang listama najboljih naučno-fantastičnih filmova.

Film je nominovan za Oskara u dvije kategorije - scenografija i specijalni efekti, a osvojio je 10 svjetskih nagrada. Glavne uloge tumače Harison Ford, Ruter Hauer, Šon Jang i Edvard DŽejms Olmos.

"Filmoteka" će biti održana u Art galeriji "G 3". Projekcije počinju u 19.00 časova, a ulaz je slobodan.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop