• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dukatfest: Svjetski folkloraši u Banjaluci

Autori mondo.ba Autori Milica Kulić

Sve je spremno za Osmi iternacionalni festival folklora "Dukatfest" koji počinje u subotu 20. juna u Banjaluci. MONDO donosi detalje o programu i učesnicima ove folklorne smotre.

 Počinje Dukatfest u Banjaluci Izvor: Vedran Ševčuk/MONDO
Izvor: Vedran Ševčuk/MONDO

Ansambli iz Moldavije, Italije, Indije, Srbije, Kipra, Rusije i Bosne i Hercegovine su učesnici ovogodišnjeg festivala koji se od 20. do 24. juna održava u Banjaluci, Gradišci, Modriči i Prnjavoru.

Intrenacionalni festival folklora „Dukatfest“ je jedinstvena kulturno-umjetnička manifestacija u Bosni i Hercegovini sa međunarodnim karakterom.

Koncept „Dukatfesta“ zasnovan je na takmičarskom i revijalnom programu u pet gradova Bosne i Hercegovine. Pored centralne takmičarske festivalske večeri u Banjaluci, ansambli održavaju koncerte po ostalim gradovima i na taj način upoznaju kulturu i turstičke destinacije Bosne i Hercegovine. Pored navedenog, programske aktivnosti uključuju i svečano otvaranje Festivala uz defile ansambla, reviju tradicionalnih odjevnih predmeta, izložbu fotografija, radionice, ali i gala večeru za sve učesnike Festivala uz turističku prezentaciju jedne od zemalja učesnica.

Direktor Festivala Natalija Trivić rekla je da je sve spremno za početak ove kulturne manifestacije i da je ona ispunila očekivanja organizatora jer je uspjela da uspostavi partnerski odnos sa međunarodnim kulturnim fondacijama i domaćim privrednicima i institucijama.

"Osim toga, uspjeli smo i da proširimo program na 'Dukatfest' radionice u kojima je izabrano šest najboljih kreativaca koji će predstaviti svoj rad, a snimili smo i šest promotivnih filmova, koji će biti premijerno prikazani na centralnoj festivalskoj večeri u ponedjeljak, 22. juna u Banjaluci", rekla je Trivićeva na konferenciji za novinare održanoj u petak, 19. juna u Banjaluci.

Izvor: Vedran Ševčuk/MONDO


Direktor programa "Dukatfesta" Jovana Simić rekla je da će otvaranje Festivala početi defileom ansambala centrom Banjaluke od 20 sati, dok je ceremonija otvaranja u 21 čas u porti hrama Hrista Spasitelja.

"U nedjelju, 21. juna, u sportskoj dvorani u Laktašima u 20.00 časova nastupiće ansambli iz Moldavije, Kipra i Italije, dok će u isto vrijeme na ljetnoj pozornici Kulturnog centra Modriča nastupiti ansambli iz Indije i Rusije, te etno grupa 'Vida' i gradski hor", najavila je Simićeva.

Ona je dodala da su za ponedjeljak, 22. juna, u Banjaluci predviđeni Okrugli sto "Kulturno nasljeđe: kreativnost i samozapošljavanje", prodajna izložba suvenira zemalja učesnica festivala i kreativaca BiH, te centralno takmičarsko veče na Trgu Krajine od 21 čas.

Prethodnih godina, ugostio je više od 60 ansambala iz 40 zemalja svijeta i programski je uspio da postane najbolji festival folklora na Balkanu. To potvrđuje konstantan rast ansambala koji žele da budu dio ove značajne kukturne manifestacije ali i sve veća posjećenost građana Bosne i Hercegovine programskim dešavanjima „Dukatfest“ –a koji svake godine privuče 20.000 posjetilaca.

Gran-pri ovogodišnjeg festivala je 600 evra, a ansambli će se takmičiti i u kategorijama autentičnosti i stila.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop