• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Anđelku Anušiću ovogodišnja nagrada "Stražilovo"

Autor SRNA

Pjesniku Anđelku Anušiću je, u okviru 44. Brankovog kola, pjesničke manifestacije posvećene Branku Radičeviću, svečano uručena prestižna nagrada "Stražilovo" za knjigu "Epitafi za neznane".

  Specijalna nagrada "Stražilovo" za najbolji pjesnički prvenac uručena je Jeleni Milošev za zbirku "Ćutanja pre poleta". Ova nagrada se dodjeljuje za najbolje knjige objavljene u Brankovom kolu, saopštili su organizatori manifestacije.

"Aleksije, odnosno Branko, kao što znamo, rođen je u Slavonskom Brodu, varoši koja u to vreme stolovaše u Vojnoj Krajini, slavonskom njenom delu. Preci Brankovi stoga, na izvestan način, behu Graničari. Kao i on sam što je bio seobnik, seobar. Unutrašnji raseljenik, sa krstom epitimije i epifanije koji nosi u sebi to raseljeništvo. Danas bi rekli, s različitim valerima značenja tog pojma: Doseljenik. Došljak. Nadošlica. Prognanik. Izbeglica", istakao je Anušić u svom obraćanju okupljenima.

Na vrhu Stražilova, pored Brankovog groba, pjesnik Jelena Aleksić položila je cvijeće i prislužila svijeću, a potom recitovala svoju pjesmu posvećenu Radičeviću. Glumac Boško Petrov govorio je Brankovu pjesmu "Kad mlidijah umreti".

Na čuvenom Stražilovskom mitingu poezije nastupili su, između ostalih, Stevan Tontić, Enes Kišević, Dragica Stojanović, Perica Markov, Dragana Kragulj i Ivan Lalović.

U centru Sremskih Karlovaca, na Trgu Branka Radičevića, kod česme "Četiri lava", sutra će biti održan čuveni, sad već 28. Turnir pjesnika u šahu, po ugledu na Radičevića koji je "šaha igrao vrlo vješto i vrlo brzo pokretao figure".

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop