• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Otvoren Zemaljski muzej u Sarajevu

Autori mondo.ba Autori Samir Cacan

Vrata Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine, koja su daskama bila zatvorena skoro tri godine, danas su napokon otvorena.

 Otvoren Zemaljski muzej u Sarajevu Izvor: MONDO/ Samir Cacan

Daske su skinute s vrata muzeja u 14 sati, a prisutnima su se obratili direktor muzeja, ambasadorica SAD, te ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo i direktor Zemaljskog muzeja.

“Čestitam svima na reotvaranju muzeja. Ovo je veliki dan za sve građane, a posebno za svu djecu koja će sada imati priliku vidjeti historijsko bogatstvo svoje zemlje. Zahvaljujem se svim uposlenicima, ministrima i svima koji su učestvovali u procesu reotvaranju ovog muzeja. Danas imam dvije najave, prva je da je Fond za očuvanje kulturnog naslijeđa izdvojio 1.100.000 KM za obnovu Zemljaskog muzeja. Također, zadovoljstvo mi je najaviti da će Insitut koji predstavlja mrežu muzeja u Vašingtonu izrazio želju da pošalje svoje stručnjake u BiH kako bi radili na planovima za budućnost muzeja”, rekla je Morin Kormak, ambasadorica SAD u BiH.

Zemaljski muzej

Zemaljski muzej u Sarajevu osnovan je 1. februara 1888. godine. Zgrada muzeja je otvorena 1913. godine, kao prva namjenski građena zgrada za jedan muzej u jugoistočnoj Evropi. Za javnost je bio zatvoren od 4. oktobra 2012. godine sve do danas.

Direktor muzeja, Adnan Busuladžić, je iskazao zahvalnost uposlenicima koji su godinu dana radili bez plata i očekuje da svi zajedno nastave na rješavanju ovog problema kako bi muzej uskoro dobio izvor finansiranja.

"Nemam običaj pripremati govor, pa tako je bilo i danas. Dok su moje kolege govorile čuo sam glasove djece koja su iza nas i vratio se 30 godina unazad kada sam odrastao blizu muzeja. Mi smo kao djeca često dolazili u muzej i nama je to u to vrijeme bilo kao neko putovanje u prošlost gdje smo mi čuli ko smo, šta smo i odakle smo, koji su nam to korijeni i šta je to ova zemlja imala prije nas. Nažalost, ovi glasići koje čujemo iza nas su protekle tri godine bili uskraćeni za to. Evo danas im vraćamo tu mogućnost i vraćamo im znanje. Vraćamo ih da nauče svoju historiju jer zemlja bez historije nema svoju perspektivu”, kazao je Samer Rešidat, ministar kulture i sporta u Kantonu Sarajevo.

Podsjećamo, ozbiljnijem interesu bh. političara za problem zatvorenog muzeja pojavio se tek nakon organizovane akcije "Ja sam muzej" u kojoj je preko 3000 građana "dežuralo za Muzej".

Pratite MONDO naFacebooku,TwitteruiliInstagramu!

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop