• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Počeo Festival animiranog filma u Banjaluci

Autor SRNA

U Banjaluci je večeras počeo Osmi međunarodni festival animiranog filma na kojem će se takmičiti 49 ostvarenja iz cijelog svijeta, od čega 12 u konkurenciji za najbolji dječiji film.

Direktor Festivala "Banjaluka 2015" Goran Dujaković rekao je da je pristiglo rekordnih 520 filmova iz 38 zemalja, a da su uglavnom zastupljeni regionalni gosti.

Najviše filmova pristiglo je iz Rusije, Hrvatske, Poljske, Francuske, SAD i Španije.

Dujaković je kao interesantne prateće sadržaje festivala naveo izbor kratkih animiranih filmova o temi Prvog svjetskog rata i ekskluzivni program "EPP animirana JU nostalgija", koji će predstaviti "Zagreb film".

Dujaković je rekao da je, kada je riječ o svjetskim trendovima, trenutno popularna 3D animacija.

"To je omogućeno širokom primjenom računara, ali i otvara mogućnost razvoja malih kinematografija, kao što je Republika Srpska. Drugi trend su vrlo ozbiljni filmovi sa mračnim pričama", kaže Dujaković.

Prema njegovim riječima, budžet ovogodišnjeg festivala je veoma mali zbog čega je i program redukovan, a postavlja se i pitanje mogućnosti daljeg održavanja.

Generalni sekretar Međunarodne asocijacije animiranog filma Vesna Dovniković žali što organizatori nemaju finansijske mogućnosti da dovedu značajne goste i velike majstore svjetske animacije kao ranije, ali je i zadovoljna što se festival održava, uprkos teškoj materijalnoj situaciji.

"S obzirom na to da Akademija umjetnosti banjalučkog univerziteta ima odsjek za animirani film, ovakav festival je neprocjenjiv za studente i upravo ga zbog te mlade generacije treba održati", rekla je Dovnikovićeva.

O pobjednicima Festivala odlučivaće tročlani žiri u sastavu Melina Alagić iz BiH, Božidar Trkulja iz Hrvatske i Jelena Bašir iz Srbije.

Festival se održava do 28. oktobra, a projekcije će biti prikazane u Domu omladine i u Dječijem pozorištu Republike Srpske.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop