• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Otvoren Beogradski sajam knjiga

Autor SRNA

U Beogradu je večeras otvoren 60. jubilarni Međunarodni sajam knjiga na kome će tokom osam sajamskih dana svoju produkciju predstaviti 450 srpskih i inostranih izlagača.

Sajam su otvorili reditelj Emir Kusturica i predstavnica Rusije zemlje ovogodišnjeg počasnog gosta Natalija Noročnickaja, koja je direktor moskovske Fondacije za istorijsku perspektivu i priređivač serije knjiga o srpsko-ruskim istorijskim vezama.

Noročnickaja je rekla da u slovenskoj kulturi knjiga zauzima posebno mjesto, poručivši da treba čuvati i uvećavati ćirilicu, koja je neprocjenjivo blago slovenske pravoslavne kulture.

"U knjigama je nepregledna dubina, one su nam uteha u tuzi... u istoriji stare Rusije i istoriji Južnih Slovena književnost, hrišćanstvo i državnost izrastali su iz istog korijena i neraskidivo su povezani", rekla je Noročnickaja.

Ona je navela da se često može čuti da knjige postaju prošlost i da digitalno doba diktira svoja pravila, dok život svjedoči o nečem drugom.

"Rusija i Srbija su zemlje koje čitaju i naš zadatak je da, prije svega, pomažemo proces međusobnog upoznavanja. Više ruskih knjiga treba da se prevodi na srpski i više srpskih autora treba da nađe put do ruskih čitalaca", rekla je Noročnickaja.

Reditelj Emir Kusturica poručio je da nikada nije bilo ovoliko dostupnih knjiga, a manje pismenih.

"Biti pismen u prošlom vijeku je značilo biti uvažen...Gdje god se pojavljivao pismen čovjek bio je zapažen...Pismeni je danas zatrpan otpadom informatičke revolucije, nije bio dovoljno zao, korumpiran i nije se složio sa idejom da nema Boga", rekao je Kusturica.

Pismeni je, kaže Kusturica, težio ka istini i dobroti i nije imao nikakve veze sa antijunakom koga je nazvao "selfi".

"Pismeni je bio čovjek vrlina, neobuzdan, ostrašćen, sve drukčije od ovovremenog antijunaka, selfi-čovjeka, samozaljubljenog, onog koji ne vjeruje u istoriju, prihvata korporacijski kapitalizam kao sudbinu i vrijedno radi na dokazu kako njegov komšija, ali i čitav narod ne vrijedi ni pišljiva boba", rekao je Kusturica.

On kaže da pojave koje "kao usamljene zastave u pustinji mašu" pokazuju da nije sve izgubljeno i da ima pismenih, ali da su sklonjeni od očiju.

"Stisnuti smo između hiljadu informatičkih čuda, jutjubova, rijaliti šoua, ali i određeni političkom korektnosti, najnovijom verzijom globalne autocenzure. Potpisnik ovih redova veruje da ima više tih zastava i više nego što vjerujemo, nekad se i rukujemo sa njima, a i ne znamo da su to oni.", rekao je Kusturica.

On ističe da danas nema ko da piše i da malo ko čita i da je na takvoj podlozi rastao onaj drugi čovjek kojeg je nazvao "selfi".

"Taj selfi-čovjek ako ne zna da poredi postojeći svijet sa nepostojećim, ako ne može da stvori vlastitu sliku svijeta, a to može da učini pismeni čovjek, ovaj drugi živi život u kome ne trebaju kamere da bi sve postalo rijaliti šou, krunski izraz neopaganske civilizacije čiji cilj je da se izvede dokaz da smo hulje i protuve, sjecikese i da nas neprestano treba kažnjavati", istakao je Kusturica.

On kaže da je zahvalan što je rastao i sazrijevao uz Tolstoja i Čehova i da se nada da ima mjesta optimizmu i da pismeni povremeno vaskrsne na mjestima kao što je Sajam knjiga.

Pod sloganom "Šta bi bilo da nije bilo", Beogradski sajam knjiga publici će do 1. novembra predstaviti 416 domaćih i 67 inostranih izlagača, a organizatori najavljuju i brojne promocije, tribine, izložbe i druge sadržaje.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop