• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Tiho huči Sutjeska" u Muzeju savremene umjetnosti

Autori mondo.ba Autori Milica Kulić

Specijalizovana izložba za slijepe i slabovide osobe "Prostor, oblik, dodir" privukla je brojne posjetioce u Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske u Banjaluci.

 "Prostor, oblik, dodir" izložba u Muzeju savremene umjetnosti RS Izvor: MONDO/Milica Kulić

Postavka je otvorena u okviru Šestih regionalnih muzejskih susreta o temi "Socijalna inkluzija i savremeni muzej", a u potpunosti je prilagođena slijepim i slabovidim osobama i ujedno je prva izložba tog tipa na našim prostorima. Obuhvata predivne crteže, grafike, slike i skulpture iz kolekcije MSURS.

Autorke projekta "Prostor, oblik, dodir" Sarita Vujković i Žana Vukićević provele su nas kroz ovu interesantnu, ali prije svega korisnu izložbu i objasnile na koji način slabovide osobe mogu da dožive čari umjetnosti.

“Izložbа je osmišljenа sа ciljem dа se аpstrаktnа umjetničkа djelа, kаo vrijednа kulturnа bаštinа, koju čuvа MSURS, predstаve nа nov nаčin u sklаdu sа sаvremenim muzeološkim stаndаrdimа, a prvenstveno dа budu pristupаčnа slijepim i slаbovidim osobаmа. Ovаj vid inkluzivne prezentаcije muzejskih predmetа omogućen je putem njihovih specijаlnih prilаgođаvаnjа, pripremljenih nаmjenski zа ovu izložbu, а obuhvаtаju tаktilne replike djelа umаnjenih dimenzijа, аdаptаcije pomoću zvukа i mirisа, kаo i originаlne primjerke dostupne zа dodir. Sve izložene rаdove prаte opisne legende nа Brаjevom pismu, kаo i аudio zаpisi koji nose biogrаfske podаtke o svаkom od аutorа i tumаče njihov umjetnički koncept zа određenа djelа”, kazala je Sarita Vujković za MONDO.

Izvor: MONDO/Milica Kulić

Izložbom se obilježаvа 40 godinа od osnivаnjа grupe "Prostor Oblik", koju je činilo devet umjetnikа: Tomislаv Dugonjić, Enes Mundžić, Bekir Misirlić, Ljubomir Perčinlić, Edin Numаnkаdić, Vojo Dimitrijević, Nikolа Njirić, Mustаfа Skopljаk i Rаdoslаv Tаdić.

“Izložba pruža uvid u početke apstraktne umjetnosti na našim prostorima. Neke radove je moguće dodirivati kako bi slabovidi posjetioci mogli da osjete umjetnost. Neke slike su na zanimljiv način prilagođene posebnim audio materijalom jer nismo bili u mogućnosti da ih predstavimo drugačije. Riječ je o djelima ‘Slika u vrtu’ i ‘Tiho huči Sutjeska’ koje su predstavljene zvukom i mirisom. ‘Slika u vrtu’ nas je asocirala da pronađemo ugodan i interesantan momenat koji može da dočara takvu sliku”

Organizovane posjete

Uskoro će biti organizovane grupne posjete sa kustosima u najavljenim terminima, a do sada su veliko interesovanje za izložbu pokazali učenici i studenti banjalučkih škola

“Željeli smo ukazati na probleme zapostavljenih grupa našeg društva. Ovo nije izložba koja je predstavljena isključivo za slijepe osobe već uopšte za sve posjetioce Muzeja kako bi i oni osjetili i vidjeli na koji način i na koje probleme nailaze slabovide osobe. Izložba je takođe edukativna, a okupila je sve kustose muzeja koji su radili na adaptaciji tekstova i pripremi audio vodiča”

Izvor: MONDO/Milica Kulić

PUT U APSTRAKCIJU

Govoriti o grupi 'Prostor Oblik' znači uprijeti prstom u usamljeno ostrvo, koje se pojavljuje u moru sedamdesetih godina na teritoriji BiH. Nastala kao rezultat srodnog razmišljanja prije svega mlađih autora, ova pojava, utemeljena na jasno određenoj umjetničkoj orijentaciji i opredjeljenju, bira apstrakciju za svoj osnovni umjetnički izraz. Nastala u vrlo opuštenoj atmosferi umjetničke kolonije, ova Grupa nikada nije jasno definisala svoje stavove u vidu umjetničkih manifesta. Prve ozbiljnije pojave apstrakcije javljaju se u sedmoj deceniji prošlog vijeka gotovo istovremeno u dva kulturna centra: Banjaluci i Sarajevu. Relaciju između ova dva grada povezaće članovi grupe 'Prostor Oblik', šireći svoje prisustvo i na druge manje sredine. Zanimljiva je raznolikost muzičkih izraza koja proizilazi iz činjenice da su umjetnici izgrađivali svoj umjetnički stil u različitim okolnostima i sredinama. Nijedan od članova Grupe nije značajnije uticao na ostale kolege, barem kada je u pitanju likovni izraz. Riječ je o snažnim umjetničkim individuama, koji su svoje uzore crpili iz svjetskog likovnog miljea, ali su ih u Grupu privlačila slična razmišljanja i pristup samoj ideji umjetnosti te njenom daljem razvoju. Riječ je o umjetnicima kojima je u težnji za apsolutom, apstrakcija poslužila kao jedino primjereno oružje.

Svi zainteresovani izložbu mogu pogledati do 5. februara.

POGLEDAJTE FOTO GALERIJU

Pratite MONDO na Facebooku, Twitteru i Instagramu.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop