• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Posjetili smo ''Jednu turu karikatura''

Autor Samir Cacan

Izložba pod nazivom „Jedna tura karikatura“ autora Damira Balića otvorena je u četvrtak 17. decembra, u prostorijama sarajevske galerije Collegium Artisticum.

 Posjetili smo ''Jednu turu karikatura'' Izvor: MONDO/Samir Cacan

Riječ je o autorovom prvom samostalnom izlaganju.

“Što same teme postavke tiče u naslovu je prilično objašnjeno. Pod ‘tura’ sam mislio nepovezanost samog motiva, da nema neki centralni koji ih povezuje, nego se više odnosi na radove koji su nastali u posljednjem periodu, zadnje tri godine”, rekao je Balić.

Damir Balić, rođen je u Sarajevu 1987. godine, a po zanimanju je grafički inžinjer. Kako kaže, slobodnom voljom ilustrator i animator. Kao likovno-vizuelni djelatnik je kreirao i radio na izradi animiranih serijala za djecu i mlade, kratkih igranih filmova, stripova, slikovnica i dječjih knjiga („Telefonići“, „Torijevo carstvo“, „Slagalica“).

O tome zašto se počeo baviti karikaturom Damir kaže: „Nisam bio dovoljno talentovan za portrete, pa su ljudi izgledali kao karikature i u tom sam pravcu nastavio. Uvijek me zanimala ta neka portretna karikatura. Karikatura je povezana sa političkom, dnevnom, satiričnom koje su mi drage kao pojave, ali ja se više bavim portretnom karikaturom, izražavanjem lika, bez nekih dodatnih opisa.“

Na izložbi je predstavljeno oko 40 portreta od muzičkih i filmskih ikona do sportskih legendi, a izloženi su i autorovi radovi za animirane filmove, slikovnice, plakate i skice nastale u posljednje tri godine.

Amir Balić
Izvor: MONDO/Samir Cacan

Posjetioci su na otvaranju izložbe imali priliku iskusiti virtualnu trodimenzionalnu stvarnosti putem Oculus Rift-a i proputovati izložbom u virtualnom svijetu. Za kreiranje ovog dijela izložbe bio je zadužen Amir Balić, mlađi Damirov brat.

“Ovo je neka nova vrsta izložbi. To je ista izložba koju vidite sada ovdje, ali kada stavite naočale iste slike su pred vama, ali u različitom svijetu. Imate četiri različita nivoa. U jednom trenutku ste u svemiru lebdite, u drugom ste ispod mora, onda ste u pećini zarobljeni sa strašnim paucima ili u svijetu poslije apokalipse, a svuda oko vas su postavljene slike moga brata”, kazao je Amir.

Mlađi Balić vjeruje kako će ova vrsta prikazivanja umjetnosti zaživjeti u budućnosti.

“Iskreno se nadam da hoće, jer umjetnici moraju ići s vremenom i novim tehnologijama. Tako da mislim da će ova virtuelna stvarnost zaista zaživjeti”, kazao je Amir.

Posjetioci će izložbu „Jedna tura karikatura“ moći posjetiti do 24. decembra.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop