• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta čitati do 18. preporučuje bend Divanhana

Autor mondo.rs

Klavijaturista sjajnog bosanskog benda za MONDO preporučuje tri knjige koje bi svako trebalo da pročita do punoljetstva.

 Divanhana- preporuka knjiga Izvor: MONDO, Mario Milojević/www.divanhana.ba
Izvor: MONDO, Mario Milojević/www.divanhana.ba

Bend Divanhana su osnovali studenti Muzičke akademije u Sarajevu 2009. godine, i debitantski CD "Dert" objavili su 2011. godine, sa potpisom Voltera Kvintusa, jednog od najpriznatijih evropskih world music producenata. Iste godine kreću i sa koncertnom aktivnošću, nastupaju na festivalima, a 2013. počinju veliku evropsku turneju. Krajem 2013. objavljuju "Bilješke iz Šestice", i nastavljaju nastupe širom Evrope - na festivalu Balkan Trafik u Briselu nastupili su četiri puta uzastopno, zbog ogromnog interesovanja! Autori su zvanične himne fudbalske reprezentacije BiH "Zvijezda tjera Mjeseca", a posljednji album "Zukva" objavili su 2015. godine. Članovi benda su Naida Čatić (vokal), Neven Tunjić (klavir), Nedžad Mušović (harmonika), Azur Imamović (bas gitara), Rifet Čamdžić (bubanj) i Irfan Tahirović (udaraljke). Na naša pitanja o knjigama odgovarao je klavijaturista Neven.

Šta najviše volite da čitate, i koliko imate vremena za to?

"Uglavnom čitam beletristiku i poeziju, ali u posljednje vrijeme mi nije strana ni neka stručna literatura iz oblasti psihologije i filozofije. Vrijeme za čitanje se uvijek nađe ukoliko čitanje ima svrhu. Kod mene je ponekad svrha odmor i bijeg od svakodnevnice, pa se često pred spavanje dohvatim neke pisane stranice, ali isto tako i tokom putovanja na turnejama čitanjem ubijam vrijeme provedeno na točkovima".

Koja Vam je omiljena knjiga, ili knjiga koja je u posljednje vreme ostavila najdublji utisak na Vas, i zašto baš ta?

"Iskren da budem, u posljednje vrijeme sam se po ko zna koji put vratio Kunderi. Jednostavno me njegov stil pisanja uvijek nanovo i svaki put na drugačiji način oduševi. Čovjek je, pored toga što je sjajan književnik, bio muzičar i kompozitor te mu se kroz prste često latentno provlači neka muzička misao kao lajtmotiv. Možda otuda moja naklonost Kunderi".

Koje tri knjige biste svakome preporučili da pročita do 18. rođendana, i zašto baš te?

"1. 'Derviš i Smrt' (M. Selimović)

2. 'Sto godina samoće' (G.G. Markes)

3. 'Don Kihot' (M. de Servantes)

To su knjige koje nekako čovjek u mlađim godinama 'provari' ali im se uvijek može vraćati, i iz njih nanovo učiti, barem su na mene tako djelovale i brusile me kroz život".

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop