• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lazar Ristovski: Besramno, intimno i strasno FOTO

Autor mondo.rs

Slavni srpski glumac izdao je novu knjigu kratkih priča, koju opisuje rečenica: "Priče o strasti, ljubavi i nežnosti smrti"

 Laza Ristovski: Besramno, intimno i strasno (FOTO) Izvor: MONDO, Petar Stojanović
Izvor: MONDO, Petar Stojanović

Druga knjiga priča Lazara Ristivskog pod nazivom "Ulična akademija", utvrđuje ovog svestranog umetnika kao darovitog pisca koji je obogatio svoj književni postupak i proširio tematski okvir svojih književnih interesovanja.

Na promociji knjige pod okriljem izdavača Laguna, glumcu su podršku pružili sinovi Jovan i Petar, žena Danica, ali i Radoš Bajić, Marko Nedić, Dejan Mihajlović i mladi kolega iz filma "Mašinovođe" Petar Korać.

"Hvala svima što ste došli. Govorio sam o tome zašto sam počeo da pišem. Ja sam pisao, čini mi se, celog života, samo što sam počeo kasno da objavljujem i kada su te stvari koje sam ja pisao prošle neku moju cenzuru i dostigle neki nivo posle kog sam ja bio spreman to da objavim, onda sam to i uradio. Neke priče su se porađale ceo moj život, neke su izmišljene u poslednje vreme. Ne znam stvarno šta mi je to trebalo, ali sada kad se već bavim time onda pokušavam da to čime se bavim, kao i sve u životu što sam radio, radim sa strašću i radim do kraja", istakao je Ristovski.

Dejan Mihajlović je radio kao urednik sa Lazom na knjizi "Ulična akademija", a glumac je otkrio da je upravo Dejan taj koji je dao naziv ove knjige čitajući jednu od njegovih priča.

"Lazar je jako zahvalan i svaki urednik može poželeti nekoga poput njega. On je jedan ostvaren čovek, pa je i ovo pripovedanje zbog toga zrelo. Knjiga je dobila ovaj naslov jer se radi o akademiji života, gde ulica predstavlja taj život i govori o ljudima koji su tu uličnu akademiju završili", rekao je Mihajlović.

Književni kritičar Marko Nedić je takođe bio tu da pruži podršku svom prijatelju i nahvali njegovo novo delo.

"To je knjiga dobrih, raznolikih priča na različite teme o ljudima ovog vremena i ove sredine, o onima koji žive jednostavan život, ali se nalaze u nekim situacijama u trenutku koje su im naizgled nerešive, ali ih oni ipak na kraju rešavaju na svoje načine."

Izvor: Mondo/ Tamara Sekulović

Ristovski je potom istakao kako je želeo da se svima prisutnima obrati "napamet", ali pošto nije dugo glumio u pozorištu i ne želi da "nalupeta svašta", pa je pripremio pismo koje je pročitao.

"Besramno, intimno i strasno - to je komentar jedne čitateljke na portalu Lagune o mojoj knjizi. Hvala joj što je u jednoj rečenici uobličila ono što pisci često traže kada objašnjavaju svoje delo. Ja dodajem - intimno, ali ne privatno; strasno, ali ne vulgarno", počeo je Laza svoje izlaganje, a potom se osvrnuo na to ko su likovi njegovih priča:

"Moji likovi su misleći ljudi, bez obzira bili mali, veliki ili srednji. Ova podela naravno ima težnju da bude malo duhovita i bez obzira da li su visokog školskog obrazovanja ili pak radnici, seljaci ili poštena inteligencija, akademici, oni misle, oni se ne stide da kažu šta misle. Oni govore u ime čitalaca koji ne pišu."

Priča na koju se posebno osvrnuo iz "Ulične akademije" je ona pod nazivom "Veličanstveni" i tiče se hrasta u selu Savinac, starog više od 600 godina kojeg je sam Sulejman Veličanstveni navodno posadio svojim rukama.

"Hrast je metafora za zaboravljene, za Srbiju koja zaboravlja, za sve ono što je Srbija mogla da bude. Hrast su posekli Kinezi i Azerbejdžanci, a narod koji je govorio da će se pobuniti bude li do toga došlo, nije reagovao. On je sada pretvoren u cepanice i balvane i trune na minus 15 tamo gde je i posečen", istakao je pisac i glumac.

Pitali smo Lazinu ženu, glumicu Danicu Ristovski, kako ona gleda na priče koje piše njen muž?

"Prirodno. Prirodno i svelikom radošću, zato što znam kolika je Lazareva kreativnost da ga prosto guši i nije bilo druge mogućnost nego da on napiše ove priče. On je upijaš, veliki posmatrač i ja sam presrećna što je u vrtlogu svojih obaveza i ovog vremena, on sebe disciplonovao i uspeo da objavi ove dve fantastične zbirke priča", rekla je Danica za MONDO.

A, da li i ona učestvuje u stvaranju Lazinih priča?

"Znate šta, ja učestvujem indirektno, zato što smo mi veoma dug period životni zajedno i znate ono - dok nas smrt ne rastavi. Tako da, ja svakako učestvujem, ali na jedan poseban način".

Koji je to način na koji Danica učestvuje u Lazarevim intimnim pričama, ona nije htela da otkrije, a "detektivski" posao ćete morati da obavite sami kada pročitatete "Uličnu akademiju".

Izvor: Mondo/ Tamara Sekulović

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop