• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bazdulj: Najtačnije ime je "srpsko-hrvatski" jezik

Autori mondo.ba Autori Agencije

"Za mene je to vrlo jednostavna stvar - ako odustanemo od imena 'srpsko-hrvatski', onda ime 'srpski' ima najjaču tradiciju", kaže književnik Muharem Bazdulj

Književnik Muharem Bazdulj rekao je da ćirilicu treba zaštititi i da bi to pismo trebalo da baštine i Hrvati i Bošnjaci preko raznih spomenika svoje tradicije.

"Možda će nekome zvučati jeretički, ali mislim da ćirilicu treba zakonski zaštititi. Ne mislim da je ćirilica isključivo stvar srpske kulture i srpske tradicije - ćirilica je kulturno blago svih južnoslovenskih naroda, izuzev eventualno Slovenaca", rekao je Bazdulj.

On je za "Večernje novosti" naveo da su u jednom momentu sve političke elite južnoslovenskih naroda odustale od naziva jezika, čije je najtačnije lingvističko ime bilo "srpsko-hrvatski", i počele da koriste druga imena, prvenstveno vezana za naciju.

"Za mene je to vrlo jednostavna stvar - ako odustanemo od imena `srpsko-hrvatski`, onda ime `srpski` ima najjaču tradiciju, ima najveći broj govornika na ovom prostoru i to ime je svakako legitimnije od drugih naziva", istakao je Bazdulj.

Bazdulj je rekao da u samoj Srbiji postoji tendencija potiskivanja ćirilice i da je neophodna zaštita ovog pisma.

On smatra da je dobra ideja o formiranju carinske unije u regionu dok se čeka na ulazak u EU, ali misli da bi bilo dobro uspostaviti i monetarnu uniju.

"Stvaranje jedne vrste potpuno zajedničkog ekonomskog prostora, na kojem bi bila dominantna zemlja Srbija, bilo bi dobro ekonomsko rješenje", rekao je Bazdulj.

Što se tiče Kosova i Metohije, Bazdulj je ocijenio da bi rješenje tipa "dvije Njemačke" ili odnosa Kine sa Hong Kongom, bilo dobro rješenje, odnosno da se de fakto prizna stanje na terenu, a de jure da se Srbiji ostavi pravo da taj dio teritorije smatra svojom.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop