• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Crtani našeg detinjstva - Talični Tom! (VIDEO)

Autor mondo.rs

Čestitajte kauboju koji će uskoro proslaviti 71. rođendan!

Jedan od najomiljenijih junaka francusko-belgijske škole stripa Talični Tom, krajem ove godine će "zagaziti" u osmu deceniju.

Duhovni otac i crtač serijala je Belgijanac Moris de Bever. Posle prvih deset epizoda (od 1957. godine), pa do kraja svog života scenario je pisao Rene Gošini, a kasnije i Bob de Grot, Žan Leterži i drugi.

Prva avantura Taličnog Toma zvala se"Arizona 1880" i izašla je u Francusko-Belgijskom magazinu Spirou, 07. decembra 1946. godine.

Lik Taličnog Toma nadahnut je ulogama glumca Garija Kupera. Obučen je u prepoznatljivo kaubojsko odelo sa crvenom maramom i šeširom.  Ima nadljudske reflekse, pa poteže pištolj brže od svoje senke.

U svojim pustolovinama sreće mnoge istorijske ličnosti kao što su Kalamiti Džejn, neotesana kauboka koja pije, psuje i podriguje, Bili Kid, koji je zaista klinac i krade slatkiše, Džesi Džejms...

Ipak, njegovi najveći neprijatelji su braća Daltona - Džo, Džek, Vilijem i Avarel, svaki viši i gluplji od prethodnog, kao i mama Dalton.

Za 70 godina širom sveta je prodato oko 300 miliona primeraka stripa. Preveden je na većinu svetskih jezika i svuda je poznat kao Laki Luk. Osim u Srbiji, zahvaljujući Dušku Radoviću, koji ga je, ostajući veran originalnoj igri rečima i duhu našeg jezika, nazvao Talični TOm.

Podsetite se junaka našeg detinjstva

Talični Tom i mama Dalton
Izvor: YouTube

Kalamiti Džejn!

Talični Tom i Kalamiti Džejn
Izvor: YouTube


Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop