• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zbirka inostrane umjetnosti u MSURS

Autori mondo.ba Autori Dušan Volaš

Sto umjetničkih djela, 80 autora iz 17 evropskih zemalja predstavljeno je na izložbi "Punktumi: Zbirka inostrane umjetnosti Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske", koja je svečano otvorena u petak uveče u Banjaluci.

 Punktumi: Zbirka inostrane umjetnosti Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske Izvor: Nemanja Mićević za mondo.ba

"Punktumi: Zbirka inostrane umjetnosti MSURS" priređena je povodom obilježavanja 2018. godine, koju je Evropska komisija proglasila Evropskom godinom kulturnog nasljeđa pod sloganom "Naša baština – gdje se prošlost susreće sa budućnošću", ukazujući na bogatu i raznovrsnu kulturnu baštinu Evrope. Svečano otvaranje priređeno je u čast obilježavanja Dana grada Banjaluka.

Iako je riječ o zbirci koja obuhvata više od 360 umjetničkih djela, za postavku u Banjaluci izabarano je 100 djela 80 autora iz Austrije, Belgije, Bugarske, Velike Britanije, Gruzije, Italije, Irske, Mađarske, Norveške, Njemačke, Poljske, Rusije, Turske, Francuske, Češke, Švajcarske i Španije.

Sarita Vujković, direktorka MSURS, istakla je na svečanosti otvaranja da se formiranje ove vrijedne zbirke vezuje za "Akciju solidarnosti" koja je pokrenuta nakon zemljotresa u Banjaluci 1969. godine kao izraz podrške stradalom gradu.

"Akciji su se pridružili brojni umjetnici iz bivše Jugoslavije, Evrope i svijeta, koji su darujući svoja umjetniča djela željeli da pomognu Banjaluku. To je pružilo temelj za osnivanje naše institucije, a činilo je i njen početni fundus", istakla je Vujkovićeva.

Prema njenim riječima, zbirka do sada nije bila adekvatno predstavljena i trebalo je mnogo truda i vremena kako bi se na novi način obradila i predstavila javnosti.

"U tome nam su itekako pomogle profesorka Lidija Merenik sa Filozofskog fakulteta u Beogradu i Žana Vukičević, viša kustoskinja MSURS, koje su izvršile selekciju djela i postavku izložbe", rekla je Vujkovićeva. Ona se se zahvalila i Muzeju Republike Srpske na saradnji i podršci, kao i njihovom stručnom konzervatorsko-restauratorskom timu.

Izvor: Nemanja Mićević za mondo.ba

Izložbu prati obimna publikacija koja donosi stručnu analizu čiji je autor prof. dr Lidije Merenik, kao i iscrpne biografske podatke o autorima koje je pripremila Žana Vukičević. Dizajn publikacije i cjelokupnog identiteta izložbe potpisuje Nemanja Mićević, dizajner MSURS. Recenzent je Zvonko Maković, profesor istorije umjetnosti sa Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Profesorka Merenik je istakla da je zbirka "Punktumi: Zbirka inostrane umjetnosti MSURS" za nju bila veliko otkriće kao skica tokova moderne umjetnosti krajem 50-tih i 60-tih godina prošlog vijeka za vrijeme hladnog rata.

"S druge strane ona je vrlo heterogena iz prostog razloga što je nastala kao poklon zbirka u periodu od 1969. do 1975. godine", istakla je Merenikova.

Otvaranju izložbe prisustvovali su i Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke, specijalni predstavniki EU za BiH Lars Gunar Vigemark, otpravnik poslova Italije u BiH Alberto Komita, mnogobrojni gosti i sugrađani.

"Punktumi: Zbirka inostrane umjetnosti MSURS" baštini djela značajnih evropskih autora čije je djelovanje obilježilo evropsku umjetničku scenu druge polovine dvadesetog vijeka. Imena umjetnika koja se izdvajaju su: Oto Pine (Otto Piene), Ginter Iker (Günther Uecker) i Hajnc Mak (Heinz Mack) iz grupe „ZERO“, Fridensrajh Hundertvaser (Friedensreich Hundertwasser), Hans Hartung (Hans Hartung), Pjer Alešinski (Pierre Alechinsky), Stenli Vilijem Hajter (Stanley William Hayter), Žan Mesažije (Jean Messagier), Zao Vu–Ki (Zao Wou – Ki), Šoići Hasegava (Shōichi Hasegawa), Jase Tabući (Yasse Tabuchi), Antonino Virduco (Antonino Virduzzo).

Projekat su finansijski podržali Delegacija Evropske unije u BiH i Kancelarija specijalnog predstavnika EU za BiH, Unesko regionalni biro za nauku i kulturu u Evropi i gospodin Siniša Šešum, šef Kancelarije u Sarajevu, Ambasada Italije u Sarajevu i njegova ekselencija Nikola Minasi, Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine i Grad Banjaluka.

Izložba će biti otvorena do 30. avgusta, u periodu kada se obilježavaju Dan Evrope i Evropska noć muzeja.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop