• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Banjaluka: Zatvoren prvi "Imperativ"

Autor mondo.ba

Prvi Festival književnosti "Imperativ", koji je trajao pet dana, zatvoren je u nedjelju u Banjaluci.

Posljednji dan prvog  Festivala književnosti „Imperativ“ u organizaciji Udruženja za promociju i popularizaciju književnosti „Imperativ“ obilježilo je čitanje lektire u podne za mališane u društvu književnika Predraga Bjeloševića, promocija dijela filma „Bojenje vremena“ pjesnika iz Banjaluke Saše Gašića koji će uskoro objaviti i istoimenu zbirku, izuzetno zanimljiv razgovor sa književnikom iz Hrvatske Damirm Pilićem i druženjem sa piscem Goranom Stojičićem.

Tokom pet festivalskih dana, mnogobrojna publika prisustvovala je značajnim književnim događajima, promocijama knjiga nekih od najznačajih pisaca iz regiona, promocijama izdavačkih kuća iz regiona koje su predstavile svoj rad i posjetiocima ponudile svoja nova izdanja po pristupačnim sajamskim cijenama.

Na festivalu se u okviru sajamskog dijela predstavilo 13 izdavačkih kuća iz Srbije, Hrvatske, Republike Srpske i BiH, među kojima su Booka, Lom, GeoPoetika, Arete, Bajbuk, Sandorf, V.B.Z., Imprimatur, 9. dimenzija, Fraktura, Pčelica, Ramajana i Art scena.

Uz učešće domaćih pisaca i pjesnika Bore Kapetanovića, Tanje Stupar Trifunović, Berislava Blagojevića, Danijela Gatarića,  Ranka Risojevića, Ranka Pavlovića i Predraga Bjeloševića, čitaoci su imali priliku da se upoznaju i druže sa  Ivanom  Tokinom iz Srbije, Denisom Gracom i Ahmedom Burićem iz BiH, Stefanom Boškovićem i Ognjenom Spahićem iz  Crne Gore i  Damirom Pilićem iz Crne Gore. Svoju poeziju predstavili su Marko Tomaš, Draško Sikimić, Ana Marija Grbić i Ivana Bodrožić.

Novi program koji nije zastupljen ni na jednom festivalu književnosti „Note i slova“, koji je okupio najpraćenije blogere koji su čitali svoje odabrane tekstove i puštali muziku koja prati tekst, publika je odlično prihvatila, pa su uživali u druženju sa Grofom  Đurazom,  Vladimirom Skočajićem Skočom, Anom Kolar, Blogdanom i Goranom Stojičićem.

U okviru dijela programa „Salon za djecu predstavljeni su izdavači knjiga za djecu, organizovane radionice, a pisci za najmlađe čitaoce, čitali su svoja djela, diskutovali se o letirama i značaju čitanja u najranijem uzrastu.

Radionicu kreativnog pisanja za najmlađe održala je književnica Tanja Stupar Trifunović, dok su radionice kreativne ilustracije održali akademski slikar Ognjen Radumilo i dizajnerka Jana Vuković. Lektiru u podne čitali su Predsrag Bjelošević, Ranko Risojević, Ranko Pavlović i Ismet Bekrić.

Važan dio  programa bila je  i panel – diskusija na temu „Položaj pisaca u regionu“.

"Organizacija jednog ovakvog festivala izuzetno je važna, jer pored toga što dopunjava kulturnu ponudu Republike Srpske, pruža mogućnost afirmacije domaćim autorima i pozicionira naše pisce na regionalnoj sceni. A sa druge strane ljudi  žele na jednom mjestu i u periodu od nekoliko dana koncentrisano posvetiti književnosti", kazala je direktorica Festivala Sanela Babić.

Podsjetila je da je u posljednjih desetak godina, u regionu  stasala jedna nova generacija pisaca koji kroz svoja djela promovišu društvene vrijednosti, kroz umjetnički izraz govore o vremenu u kojem živimo, te često nastupaju u javnosti. Nova, savremena književna djela su privukla i novu, mladu publiku.

"Republika Srpska je posljednjih godina kroz umjetnost prepoznata i priznata u regionalnoj i evropskoj umjetničkoj javnosti. Nažalost, književna scena Republike Srpske je dugo vremena bila „zatvorena“ u uski krug privilegovanih pojedinaca, te i pored toga što imamo veliki broj mladih, nagrađivanih pisaca, oni nisu poznati ni lokalnoj javnosti, a posebno ne u regionu. Potpuno ista situacija je i sa izdavačkim kućama iz Republike Srpske.

Upravo iz tih razloga, festival književnosti predstavlja  odličan kulturni model iu perspektivi  vrlo moćnu strategiju od koje veliku korist mogu imati svi u književnom lancu autor-izdavač-distributer-čitaoci. Kroz ovako zamišljen model moguće je ostvariti visoko reprezentativno pozicioniranje Republike Srpske na regionalnoj književnoj sceni – ističe ona.

Podsjetila je i da je festivalski projekat je usmjeren ka više kategorija društva.

"Prva od njih su građani Banjaluke i okoline koji će tokom realizacije projekta moći da učestvuju u razgovorima sa piscima, gostima festivala. Ovaj aspekt značajan je kao promocija kulturnih dešavanja koja nisu dovoljno česta u Republici Srpskoj, te kao validan dodatak trenutnoj turističkoj ponudi Grada i Republike. Usljed manjka kvalitetnih programa, projekat će pomoći popularizaciji savreme književnosti Republike Srpske i podizanju svijesti o savremenom književnom stvaralaštvu. Drugi značaj projekta je uključivanje srednjoškolaca u radionice kreativnog pisanja – na taj način će se ostvariti mogućnost za formiranje novih generacija čitalaca i pisaca, a mladi će moći da se upoznaju sa aktuelnom književnom ponudom i produkcijom", objasnila je Babićeva.

Najavila je da   Udruženje za promociju i popularizaciju književnosti „Imperativ“ od jeseni ponovo počinje sa organizovanjem promocija istaknutih domaćih pisaca i preipremama za sljedeće izdanje.

Festival se održava pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske, u partnerstvu sa Banskim dvorom Kulturnim centrom i u organizaciji Udruženja za promociju i popularizaciju književnosti „Imperativ“.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop