• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Pismen narod čita, a nepismen sluša"

Autori mondo.ba Autori Siniša Stanić

Čuveni srpski književnik Ljubivoje Ršumović otvorio je danas 23. Međunarodni sajam knjige u Banjaluci, poručivši, između ostalog, da "pismen narod čita, a nepismen sluša, pismen razmišlja svojom glavom, a nepismen tuđom".

 Ljubivoje Ršumović: Pismen narod čita, a nepismen sluša Izvor: Siniša Stanić/MONDO
Izvor: Siniša Stanić/MONDO

Svojom nadahnutom besjedom, obraćajući se "poštovanim ljubiteljima knjige, dragim kolegama piscima i još dražim koleginicama - pisicama, kao i uvaženim izdavačima", Ršumovoć je naveo da je sajam knjige praznik pisane riječi, ilustrovanih emocija, uređivačke mudrosti, izdavačke visprenosti i čitalačke radoznalosti.

"Svake godine u ovoj prilici treba da se sjetimo prvog srpskog ministra prosvete Dositeja Obradovića i njegovih riječi - `Knjige, braćo moja, knjige, a ne zvona i praporce`", rekao je popularni Ršum, koji se u nastavku svoje besjede ipak zapitao - koje i čije knjige, navodeći da se neki trude da u lektiri bude sve manje Njegoša, Ćopića i Kočića.

"Nedavno je objavljeno da je do lektire dogurala i jedna estradna zvijezda! Kinezi su izmislili parolu 'Neka cvjetaju svi cvjetovi!', računajući da pametni izdavači znaju da i poneki korov cvjeta. Zašto onda ne bismo prigrabili malo slobode i parafrazirali prvog našeg Ministra prosvjete, pa uzviknuli: 'Pisci, braćo moja, i pisice, a ne estradni lisci i lisice'", besjedio je Ršumović, navodeći da Njegošu i Ćopiću više nije potrebna slava, te da je njihova slava nama mnogo potrebnija.

Ršumović je rekao da bi ovi dani trebalo da budu, ne samo dani knjige, već i pisaca, autora koji "cijede svoje duše i živote da bi kapima svog talenta uljepšavali i liječili živote drugih".

"Evo lijepog primjera kako se čuva kult velikog pisca, i to ne svoga. Mada se za Šekspira ne može reći da nije i francuski i ruski i srpski, na neki način, pisac, samo su se Francuzi sjetili da u Bulonjskoj šumi podignu 'Šekspirov park', u kome raste i cvjeta biljni svijet iz Šekspirovih drama", rekao je Ršumović.

Na kraju svoje sjajne besjede čuveni pisac je rekao da "kao vatreni protivnik svake vrste zatvaranja, proglašava banjalučki Sajam knjige - otvorenim".

Prije svečanog otvaranja, ministar prosvjete i kulture RS Dane Malešević je rekao da je Sajam knjige u Banjaluci potvrdio svoje mjesto među najvažnijim manifestacijama kulture u Srpskoj, afirmišući književnost, izdavaštvo i kulturu u cjelini.

"Knjiga je bogatstvo dostupno svakom čovjeku, najsvetije oruđe odbrane ljudskog znanja, dostojanstva i ugleda", istakao je Malešević i pozvao građane da posjete ovaj sajam.

Izvor: Siniša Stanić/MONDO


23. Međunarodni sajam knjige u Banjaluci, u organizaciji “Glasa Srpske” trajaće do 17. septembra u Sportskom centru “Borik”, a i ove godine, kao i svih prošlih godina, na sajmu su prisutni renomirani izdavači iz BiH, Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije i zemalja okruženja.

Posjetioci sajma imaju priliku da se upoznaju sa novim i ranijim izdanjima knjiga izdavača iz regiona, među kojima su “Laguna” i “Vulkan” iz Beograda, “Nova knjiga” i “Obodsko slovo” iz Podgorice, “Zavod za udžbenike i nastavna sredstva” iz Istočnog Sarajeva, “Kiros” iz Sremskih Karlovaca i JRZ iz Zemuna.

Izdanja “Službenog glasnika” iz Beograda, “Naklade Mate” iz Gruda, “Naklade Begen” iz Zagreba i Sarajeva, “Globosina” iz Beograda, “Derete” iz Beograda, “Booka” iz Beograda, “Sezam Booka” iz Zrenjanina, “Pčelice” iz Čačka, “Patenona MAM” iz Beograda i Andrićevog instituta iz Višegrada će se takođe su se našli pred svim zainteresovanim posjetiocima, a kao i svake godine, na sajmu su prisutna i brojna izdanja Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske, Kreativnog centra iz Beograda i “Novosti” iz Beograda i Banjaluke. Izlagači su, takođe i državni i privatni fakulteti, Univerzitet u Banjaluci i Panevropski univerzitet “Apeiron” iz Banjaluke.

U okviru 23. Međunarodnog sajma knjiga biće održani 3. Međunarodni književni susreti, a književnici iz Srbije, Slovenije, Makedonije, Crne Gore, Njemačke, Sjedinjenih Američkih Država, Rusije, Bjelorusije i drugih zemalja regije u danima održavanja sajma priređivaće dnevne književne promocije svojih knjiga.

Radno vrijeme je svakim danom od 10 do 20 časova, a ulaz košta jednu KM.

Gallery

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Twitteru i Instagramu

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop