• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Večeras počinje banjalučki Salon stripa

Autor mondo.ba

Prvi Međunarodni salon stripa "Deveta dimenzija", u organizaciji istoimenog udruženja, biće otvoren danas u 20 časova u Kamenoj kući na Kastelu.

Posjetioci će već od 17 časova imati priliku da pogledaju izložbe i posjete Berzu stripa. U Kamenoj kući postavljeno je osam izložbi, sa više od 500 stranica stripa.

U saradnji sa Ambasadom Italije večeras će biti promovisan legendarni serijal "Alan Ford", koji prati izložba originalnih tabli ovog kultnog stripa.

"Ugostićemo i francuskog strip autora Aurelijena Fernadeza, te poznatog autora Sašu Jovanovića Fafnera. Banjalučka publika imaće priliku da pogleda i izložbu radova Milorada Vicanovića Maze, a posjetiocima Salona predstaviće se i čuveni strip crtači Željko Pahek i Saša Rakezić Zograf", saopštio je organizator.

Učasnici Salona su i polaznici Strip škole "Kunova", koja djeluje na prostoru Prnjavora, Srpca i Dervente, u organizaciji Zdravka Kneževića Kneza.

Pored izložbenih postavki gostiju (Aurelijen Fernandez, Željko Pahek, Aleksandar Zograf, Max von Fafner, Milorad Vicanović Maza) i pored već navedene izložbe stripa "Alan Ford", biće postavljene i dvije izložbe iz produkcije "Devete dimenzije".

Jedna od njih je izložba radova polaznika strip škole "Kunova" i, možda najznačajnija, Treća izložba stripa Srpske.

Treća izložba stripa Srpske

Misija započeta u decembru 2006. godine na Palama, organizacijom Prve izložbe stripa Srpske, koja je nastavljena tokom cijele 2013. godine postavkom Druge izložbe stripa Srpske u desetak gradova širom Republike Srpske, a kasnije i u Srbiji, na Prvom međunarodnom salonu stripa doživljava treći nastavak.

Nakon pet godina pauze pred vama su radovi 20 trenutno najaktivnijih stripadžija sa ovih prostora, zajedno sa radovima pokojnog Mira Mlađenovića - domaće strip legende.

Nakon ove premijerne postavke Treća izložba stripa Srpske krenuće na turneju širom Republike Srpske, ali i dalje.

Autori koji su zastupljeni na izložbi su: Aljoša Tomić, Ana Karan, Borislav Maljenović, Dejan Šijuk, Desimir Miljić, Duško Vučković, Goran Dujaković, Goran Lojpur, Jovan Bratić, Milan Mladić, Milenko Bogdanović, Milorad Vicanović, Miro Mlađenović, Nikola Knežević, Predrag Ikonić, Srđan Salat, Stanko Gojić, Tatjana Vidojević, Zdravko Knežević, Zoran Pejić i Zdravko Jandrić.

Škola stripa Prnjavor u Strip fenzin "Kunova"

Već tri godine zaredom u toku ljetnjeg raspusta, a u organizaciji Narodne biblioteke Prnjavor i "devetodimenzijaša" Zdravka Kneževića, održava se škola stripa u Prnjavoru. Školu obično pohađa dvadesetak polaznika, a najuspješniji radovi nastali na strip radionicama objavljuju se u strip magazinu "Parabellum" i Strip fanzinu "Kunova". Ove godine Knežević je svoju misiju proširio i na Srbac i Derventu, gdje je takođe održao strip školu.

Prvi broj Strip fanzina "Kunova" pojavio se 10. marta 2016. godine.

Do sada su objavljena tri. Svaki ima 40 strana, a pored Kneževićevih radova donosi i radove polaznika škole u Prnjavoru, te gostiju, iskusnih domaćih autora.

Izvor: Samir Cacan, mondo.ba

Izložba stripa "Alan Ford"

Zahvaljujući pomoći i susretljivosti italijanske ambasade u BiH i ambasadora Nikole Manazija na Prvom međunarodnom salonu stripa "Deveta dimenzija" biće postavljena i izložba stripa "Alan Ford", kojeg su kreirali scenarista Maks Bunker (Luciano Secchi) i crtač Magnus ( Roberto Raviola) davne 1969. godine.

Svijet "Alan Forda" finom satirom opisuje istoriju italijanskog društva od kraja šezdsesetih godina do danas, a ovaj stip je postigao izuzetan uspjeh na prostorima bivše Jugoslavije, gdje je godinama prevođen od strane genijalnog Nenada Briksija.

Gost Međunarodnog salona stripa: Željko Pahek

Željko Pahek je strip crtač, scenarista, ilustrator i karikaturista. Rođen je i odrastao u Županji, a u Beograd se preseljava 1978. godine, gdje i danas živi i stvara.

Stripom se profesionalno bavi od 1979. godine, kada počinje objavljivati u svim važnijim omladinskim i strip revijama u Jugoslaviji. Od 1986. objavljuje stripove po svojim scenarijima u inostranim magazinima (Njemačka, Italija, Francuska, Španija...) od kojih se naročito izdvaja rad u "Heavy Metal Magazine" (SAD), u kojem je prevođen od 1989. godine i zastupljen u tri svečane kolekcije povodom godišnjica.

Radio je kao scenarista, a takođe je sarađivao i na čuvenim strip serijalima "Džeremaja" i "Tornjevi Boa Morija".

Od 1982. godine radi ilustracije za naslovne strane naučno-fantastičnih i fantazijskih knjiga pisaca kao što su: Robert Hajnlajn, Filip K. Dik, Artur Klark, Daglas Adams (uključujući i Autostoperski vodič kroz galaksiju), Teri Pračet i drugi.

Jedan je od osnivača i ključnih autora umjetničke grupe "Beogradski krug 2", a takođe je i jedan od osnivača Društva ljubitelja naučne fantastike "Lazar Komarčić" 1981. godine.

Gost Međunarodnog salona stripa: Aleksandar Zograf (Saša Rakezić)

Rođen je 1963. godine u Pančevu. Stripove počinje da objavljuje od 1986. godine na tržištu SFRJ, u časopisima "NON", "Ritam", "Rock", Mladost i drugi.

Početkom devedesetih godina 20. vijeka počinje da objavljuje radove i u inostranstvu, najviše u Americi, u časopisima "The Comics Journal", "Zero Zero", "Weirdo", "Rare Bit Fiends", "Buzzard", "Cow", "Tantalizing Stories" i drugi.

Učestvovao je na više međunarodnih strip festivala, konferencija i izložbi, kao što su "Expocomics" (1994, 1995, Bari, Italija), "Caption" (1997, Oksford, Velika Britanija), "Lucca Comics" (1998, Italija), "Atinski festival stripa" (1999, Grčka), i druge.

Dobitnik je Specijalnog priznanja za doprinos srpskom stripu 2004. godine na Međunarodnom salonu stripa u Beogradu.

Izvor: Mondo/Dušan Volaš

Gost Međunarodnog salona stripa: Milorad Vicanović Maza

Rođen je 1965. godine u Banjaluci. Živi i radi u Laktašima.

Stripom se počeo baviti osamdesetih godina prošlog vijeka, a svoj prvi rad objavio je 1985. godine. Do 2006. godine radi stripove u kraćoj formi i ilustracije za knjige, časopise i udžbenike.

Stripove je objavljivao u više časopisa na prostoru bivše SFRJ: "Mi mladi", "Sirius", "Strip pressing", "Think Thank", "Naši Dani", "Parabellum", "Glas", "Školarac", "Bucko i Klik", "Školan Ford", "Žalosna sveska", "Strip revija", "Kreator" i drugim.

Dva albuma serijala Vekovnici - "Prah" i "Pepeo" po scenariju Marka Stojanovića, objavljena su 2007. i 2008. godine.

Svoj prvi veći projekat "Školan Ford", po scenariju Nenada Suzića, započeo je 2006. godine, ali se on ugasio nakon četiri broja. Prvu epizodu vestern stripa "Divlji vetar" po scenariju Rajka Radovanovića, uradio je 2009. godine.

Gost Međunarodnog salona stripa: Aurelien Fernandez

Diplomirao je na školi za dizajn, animaciju i video igre, "Supinfocom rubika" u Francuskoj. Godine 2014. i 2015., radio je u izdavačkoj kući "Quelle Histoire", kao mladi ilustrator i kreativni menadžer.

Od 2016. godine radio je sa kompanijom "Fleurus Presse", posebno za časopise "Quelle Histoire" i "National Geographic Kids". Između ostalog, napisao je i nacrtao strip "La ferme! " (QHM), komični odjel "Epoques et civilizations" (QHM) i "Les explorateures" (NGK).

Svakih 15 dana postavlja svoje stipove na društvene mreže.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop