• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dvije "frakcije" banjalučkih književnika

Autor mondo.ba

U isto vrijeme, ali na dva različita mjesta, u subotu je održana sjednica Udruženja književnika (Republike) Srpske, podružnica Banjaluka. Na prvoj sjednici opozvan predsjednik Podružnice Sreten Vujković, a na drugoj pohvaljen njegov rad

 Dvije "frakcije" banjalučkih književnika Izvor: Siniša Stanić/MONDO
Izvor: Siniša Stanić/MONDO

Na vanrednoj sjednici Skupštine Udruženja književnika Republike Srpske (UK RS), Podružnica Banjaluka, održanoj u vikendu iza nas u Vijećnici Kulturnog centra Banski dvor, većinom glasova opozvan je dosadašnji predsjednik Podružnice Sreten Vujković.

Kako su saopštili iz Udruženja, Vujković je smijenjen zbog višemjesečnog ignorisanja Upravnog odbora, samovolje i nesprovođenja odluka Skupštine Podružnice UK RS, a na njegovo mjesto doveden je književnik Miladin Berić, prenose "Nezavisne novine".

"Od 25 prisutnih članova, za opoziv Sretena Vujkovića glasala su 24 člana i pet u odsustvu mejlom, s jednim uzdržanim, a izbor novog predsjednika Miladina Berića jednoglasno je podržan", saopštili su iz UK RS, zaključujući da je Skupština donijela odluku da bivši predsjednik Sreten Vujković ima zakonski rok od tri dana da preda pečat i dokumentaciju banjalučke podružnice.

Sreten Vujković nije prisustvovao ovoj sjednici, jer je pod imenom Udruženja književnika Srpske (što je stari naziv Udruženja, bez riječi "Republika") u isto vrijeme (subota u 10 ujutru) sazvao sjednicu Skupštine u prostorijama Jevrejskog kulturnog centra. Na godišnjoj izvještajnoj sjednici Skupštine Podružnice Banjaluka, kako je nazvan ovaj sastanak, osuđeno je sazivanje sjednice Skupštine u Banskom dvoru, donesena odluka o neplaćanju članarine Udruženju književnika Republike Srpske, iskritikovan rad aktuelnog predsjednika Predraga Bjeloševića te pohvaljen mandat, na drugom mjestu, upravo smijenjenog Vujkovića.

"U potpunosti se usvaja dosadašnji rad predsjednika Udruženja književnika Srpske, Podružnica Banjaluka, Sretena Vujkovića i pohvaljuju njegovo zalaganje i angažman za očuvanje Udruženja izvornim nazivom", rečeno je na sastanku u Jevrejskom kulturnom centru, gdje je predložena smjena Predraga Bjeloševića s mjesta predsjednika Udruženja književnika RS, a na njegovo mjesto jednoglasnom odlukom prisutnih, čiji broj nije naveden, predložen je Milenko Stojičić.

"Smijenjeni predsjednik Podružnice Sreten Vujković organizovao je paralelnu vanrednu sjednicu Skupštine s nekolicinom svojih pobornika, među kojima dvije trećine nisu članovi UK RS pa samim tim ni Podružnice UK RS Banjaluka, pokušavajući na taj način da pošalje drugačiju sliku o stvarnom stanju i raspoloženju u Podružnici UK RS Banjaluka", kazao je Bjelošević, koji je i član banjalučke podružnice, i najavio da će, ukoliko ne bude ispoštovan zakonski rok za predaju dokumentacije i pečata od strane Vujkovića, pravdu potražiti na sudu.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop