• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bradić na premijeri predstave "Moj Brat"

Ministar kulture Srbije Nebojša Bradić prisustvovaće večeras u Banjaluci premijeri predstave "Moj brat"

 Bradić na premijeri predstave "Moj Brat" Izvor: MONDO

Ministar kulture Srbije Nebojša Bradić razgovarao je danas u Banjaluci sa ministrom prosvjete i kulture Antonom Kasipovićem o dosadašnjim i budućim oblicima saradnje.

Bradić je, poslije razgovora, rekao novinarima da postoje brojni programi na kojima zajedno rade, a postoje i veliki potencijali u domenu kulturne saradnje o kojima će se raditi u narednom periodu.

Ministar kulture Srbije Nebojša Bradić autor je teksta predstave "Moj brat" u režiji Milana Karadžića, koja će premijerno biti izvedena večeras u Banjaluci, povodom 80 godina Narodnog pozorišta Republike Srpske.

Drama je posvećena Meši Selimoviću, a predstavu izvodi glumački ansambl Narodnog pozorišta RS.

"Današnji dan je poseban zbog jubileja, 80 godina pozorišta Republike Srpske i proslava 100 godina rođenja Meše Selimovića. To je povod da se okupimo u Banjaluci i razgovaramo o mnogim stavarima koje ćemo činiti u narednom periodu.

Bradić kaže da s nestrpeljenjem očekuje već naredni sastanak u Beogradu tokom Sajma knjige kada će incijative o kojima su danas razgovarali konkretizovati.

"Radi se o 50 godina Nobelove nagrade Ive Andrića, pisca koji je svojim djelom zaokružio teme i ideje ovih prosotora, ali i više nego što je on to učinio dodjela Nobelove nagrade ovom autoru je ukazala posebno svjetlo na naš prosotor, na region, cijeli prosotor Balkana", rekao je Bradić.

Upravo taj događaj, kaže Bradić, je značio nešto više i za bivšu Jugoslaviju, koliko znači danas za sve zemlje koje u tom prostoru žive i rade i gdje je kultura svakako briga svih pojedinačno i ministarstava kulture.

On je najavio da će za sljedeću godinu Srbija incirati brojne programe, a posebno značajan je nastup na sajmu knjiga u Lajpcigu, gdje će Srbija biti počasni gost i zemlja u fokusu.

"Naša incijativa je da Ivu Andrića na taj način stavimo u naš program", rekao je Bradić, dodajući da postoje brojni programi saradnje u kulturnom stvaralštvu, kao i saradnja u oblasti filma, izdavaštva i pozorišta.

"Ono što je za nas posebno značajno je saradnja u oblasti zaštite kulturnog naslijeđa, rekao je Bradić i dodao da se posebno radi o projektu iniciranom između četiri države regiona, Srbija, BiH, Crna Gora i Hrvatska.

"Radi se o upisu stećaka na listu svjetske kulturne baštine, koji je veoma dobro prepoznat na zadnjem komitetu UNESC-a u Braziliji. Siguran sam da ćemo zajedničkim radom ove značajne spomenike  kulture učinti još vidljivijim", rekao je ministar kulture Srbije.

On smatra da će to biti podsticaj i za druge zajedničke projekte, koji će uključiti i zemlje regiona.

Govoreći o razgvorima sa ministrom kulture Srbije, ministar prosvjete i kulture Anton Kasipović je rekao da je "inicijativnost za ono što se trenutno događa je na ministarstvu kulture Srbije, a to je značajan jubilej Meše Selimovića".

On se zahvalio što se dio tog značajnog jubileja obilježava i u Banjaluci kroz izložbu i predstavu "Moj brat", koja će biti izvedena u Narodnom pozorištu RS.

Kasipović je rekao da se na ovaj jubilej naslanja i iduća godina, 50 godina Nobelove nagrade Ivi Andriću, koja će sasvim sigurno biti prihvaćena i u RS, a i šire u regionu.

"Mi smo razgovarali i o budućim zajedničkim aktivnostima u prosotoru filma. Vjerujem da ćemo zajedno raditi i u vezi s aktivnostima ministarstva prosvete i kulture RS kada je reč o Branku Ćopići i Hašanima", rekao je Kasipović.

On je naveo da je ministra Bradića zamolio da Srbija pomogne projekat uređenja spomen područja Donja Gradina, kako bi iz ministarstva kulture Srbije došla sugestija oko konačnog zaokruživanja ovog programa.

(MONDO/Agencije)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop