• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Gran pri predstavi "Ružno pače"

Glavna nagrada 9. međunarodnog festivala dječijih pozorišta u Banjaluci pripala je predstavi "Ružno pače" ruskog pozorišta "Lutajuće psetance".

 Gran pri predstavi "Ružno pače" Izvor: MONDO

Predstava "Ružno pače" ruskog Državnog lutkarskog pozorišta "Lutajuće psetance" iz Sankt Peterburga osvojila je "Gran pri" za najbolju predstavu Devetog međunarodnog festivala pozorišta za djecu, koji je večeras zatvoren u Banjaluci.

Nagrada za najbolju režiju pripala je Saniju Saninskom za predstavu "Bilo jednom jedno vrijeme" Gradskog pozorišta "Žar ptica" iz Zagreba, a za najbolju scenografiju nagrada je dodijeljena Marijeti Golomehovoj za scenografiju u predstavi "U tami" Dječijeg pozorišta iz Subotice.

Četiri ravnopravne glumačke nagrade žiri 9. Međunarodnog festivala pozorišta za djecu dodijelio je Primožu Pirnatu za ulogu u predstavi "Medvjedić koji se uvukao u sebe" Mini teatra iz Ljubljane i Berislavu Tomičiću za ulogu u predstavi "Bilo jednom jedno vrijeme" zagrebačkog pozorišta "Žar ptica".

Ravnopravnu glumačku nagradu dijela i Petronela Dušanova za ulogu u predstavi "Vitez Babaja" Teatra "Neline" iz Budmirice u Slovačkoj i glumački ansambl predstave "Ružno pače" Državnog lutkarskog teatra "Lutajuće psetance" iz Sankt Peterburga.

Specijalna nagrada direktora Festivala dodijeljena je Teatru "Ruke" iz Moskve.

U konkurenciji za nagrade bilo je devet predstava, a nastupili su ansambli 12 dječjih pozorišta iz osam zemalja - Rusije, Slovenije, Rumunije, Slovačke, Srbije, Francuske, Mađarske, Hrvatske i BiH, odnosno RS kao tradicionalnog domaćina ovog prestižnog međunarodnog festivala.

Stručni žiri je zaključio da su učesnici Festivala, održanog u Banjaluci od 16. do 20. oktobra, ponudili široku lepezu teatarskih inscenacija - od tradicionalnog, zasnovanog pretežno na klasičnoj bajci, do hrabrih i inovativnih predstava u kojima je odgovorno tretirana apstraktna tema.

Svečanost zatvaranja Festivala pozorišta za djecu pripala je ansamblu Pozorištanca "Puž" iz Beograda koji je predstavu "Baš hoću" izveo u čast laureata ovogodišnjeg festivala i brojnih najmlađih poklonika teatarske umjetnosti koji su ovih dana do posljednjeg mjesta punili salu banjalučkog Dječijeg pozorišta.

(Srna/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop