• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Umrla pjesnikinja Vesna Parun

Najistaknutija hrvatska pjesnikinja druge polovine 20. vijeka Vesna Parun, umrla je u Stubičkim Toplicama, u 88. godini, javila je Hrvatska televizija.

 Umrla pjesnikinja Vesna Parun Izvor: MONDO

Vesna Parun rođena je 10. aprila 1922. na ostrvu Zlarin, kod Šibenika, maturirala je u Splitu i 1940. upisala studije romanistike u Zagrebu. Poslije rata, počela je da studira filozofiju, ali je prekinula studije.

Od 1962. do 1967. boravila je u Bugarskoj gdje se udala, razvela i vratila u Zagreb, gdje je pisala pjesme, kako za odrasle tako i za djecu, pa je neizostavna u nastavnim programima za niže razrede.

Iz Zagreba, zgrožena politikom Franje Tuđmana i HDZ-a, početkom rata 1991. otišla je u Beograd, odakle se nakon nekog vremena vratila u Zagreb. Od 2000. je živjela i liječila se u Stubičkim Toplicama.

Iako je bila prećutkivana tokom devedesetih, poslednjih godina je od hrvatskih vlasti dobijala priznanje i nagrade za pjesnički rad.

Vesna Parun potpuno se predala književnom radu postavši prva žena u hrvatskoj književnosti koja je živjela, pa makar i skromno, isključivo od književnosti i za književnost.

Pozate su joj pjesničke zbirke "Zore i vihori", "Sto soneta", "Olovni golub" i "Salto mortale" i knjige "Crna maslina" i "Apokaliptičke basne".

(Tanjug/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop