• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Završene "Dučićeve večeri poezije"

Pjesničkom večeri pod nazivom "Na Dučićevom putu" u Tebinju je sinoć završena trodnevna manifestacija "Dučićeve večeri poezije".

 Završene "Dučićeve večeri poezije" Izvor: MONDO

Manifestacija je ove godine bila u znaku obilježavanja 10 godina od prenošenja zemnih ostataka velikog srpskog pjesnika Jovana Dučića iz Lebertvila u Trebinje.

Proteklog vikenda u rodnom gradu velikog srpskog pjesnika održano je više kulturnih manifestacija koje su okupile poznate poslenike kulture iz RS, Srbije i Crne Gore koji su svojim stihovima i djelima govorili o Dučiću i njegovom radu, te podsjetili na njegov smiraj u Hercegovačkoj Gračanici, brdu iznad Trebinja.

Ovogodišnja manifestacija, jedna od najznačajnijih u RS, otvorena je izložbom slika na pjesme Jovana Dučića "U duši zasvijetli" Tatjane Burzanović koja se predstavila sa neuobičajenih 40 radova.

Tom prilikom načelnik opštine Trebinje Dobroslav Ćuk istakao je da nije jedinstven slučaj da program započinje izložbom likovnih stvaralaca, jer je to samo nastavak davno započete prakse i dobre tradicije da se na ovu svetkovinu stiha uvrsti i ono što nije pjesnička riječ i misao, a što može isto tako snažno da posvjedoči onu tragalačku začudnost i zapitanost duha pred tajnama nemjerljivim, života i svijeta.

Na otvaranju "Dučićevih večeri poezije" na Crkvini, starješina Sabornog hrama u Trebinju Nikola Janković je podsjetio na oktobar 2.000 godine kada su iz Libertvila preneseni zemni ostaci velikog srpskog pjesnika Jovana Dučića u novosagrađenu Hercegovačku Gračanicu, odnosno na godinu kada je pjesnikovo zavještanje da počiva na brijegu iznad rodnog Trebinja trudom i zalaganjem potomaka nakon 57 godina, ispunjeno.

Centralno veče ovogodišnje manifestacije bila je svečana akademija pod nazivom "U hlebnoj dobroti ćirilice" na kojoj je "Dučićeva nagrada" za 2010. godinu uručena savremenom srpskom književniku Milovanu Danojliću.

U obrazloženju žirija, koje je pročitao profesor Ranko Popović, navodi se da je Milovan Danojlić jedan od najznačajnijih stvaralaca savremene srpske književnosti, prozni pisac i pjesnik izrazito prepoznatljivog rukopisa, stilista, posjednik raskošnog rječnika, tragalac izuzetne moći zapažanja i naglašenog moralnog stava.

Zahvaljujući na prestižnoj nagradi, Danojlić je istakao da uvijek prijaju priznanja, posebno kada je riječ o pjesniku kao što je Dučić. "Nikada se nisam borio ni za jednu nagradu, niti sam ih tražio, odbiti ih je glupo, kao i previše radovati im se", rekao je skromno Danojlić.

Svečanoj akademiji u Muzeju Hrcegovine u Trebinju prethodilo je otvaranje izložbe slika Milorada Ćorovića - poklon zbirka ovoj kulturnoj ustanovi.

U kulturno-umjetničkom dijelu programa "Dučićevih večeri poezije" nastupili su, između ostalih, Gojko Šantić, prvak jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda, Konstatin Kostjukov, prvak baleta Narodnog pozorišta, Bojana Žegarac, solista baleta narodnog pozorišta, Snežana Savičić, Beogradska primadona opere Narodnog pozorišta, akademski hor i orkestar "Španac" iz Beograda, Božidar Vučur kompozitor i Ranko Slijepčević, kantautor.

Svojim stihovima manifestaciju su zatvorili dobitnici ovogodišnjih nagrada iz RS, Srbije i Crne Gore Milica Lilić-Jeftimijević, Milovan Danojlić, Đorđo Sladoje, Slobodan Rakitić, Zoran Kostić, Dobroslav Ćuk, Živorad Nedeljković, Bećir Vuković, Milica Kralj, Sreten Vidaković, Radoslav Milošević i Dušica Ilin, Bratislav R. Milanović, Obren Ristić, Miroslav Lukić i Miljurko Vukadinović.

Tradicionalnu manifestaciju "Dučićeve večeri poezije" podržali su opština Trebinje, Ministarstvo kulture Srbije i Ministarstvo prosvjete i kulture RS.

(Srna/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop