• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Akrobata na privremenom radu u Banjaluci

U Banjaluci od prošlog ljeta djeluje radionica za "akrobalans" koju vodi Holanđanin Danijel Meijers.

 Akrobata na privremenom radu u Banjaluci Izvor: MONDO

Svi koji su zainteresovani da razviju neku od akrobatsko-cirkuskih vještina, ili samo žele  da se dobro rekreiraju, mogu da se upišu radionicu za "akrobalans" koja se održava tri puta nedeljno u prostorijama banjalučkog Doma omladine.

Kurs vodi Holanđanin Danijel Meijers, koji iza sebe ima 10 godina akrobatskog iskustva, i koji je, prije nego što se skrasio u Banjaluci, držao časove akrobatike u Mastrihtu, Briselu i Beču.

"Pokušavam da pokažem ljudima šta sve mogu da urade sa svojim tijelom. Akrobatika je 'jezik pokreta' - morate da naučite jezik, osnovne pokrete, a kada to usvojite, onda je sve lako. Najvažnije je steći osjećaj o tome gdje vam se nalazi tijelo i u kakvom je odnosu sa partnerom. Da bi ste to postigli i postali akrobata potrebno je oko godinu dana, nekada manje, nekada više", kaže Danijel za MONDO.



Ovaj Holanđanin kurs akrobatike vodi zajedno sa svojom djevojkom Bernarže, Francuskinjom koja u Banjaluci živi i radi već sedam godina. Bernarže je poznata u glavnom gradu Srpske kao organizator mnogih kulturnih dešavanja, koje je ostvarila preko Francuskog kulturnog centra.

Njih dvoje upravo su se vratili sa festivala Novog cirkusa u Zagrebu, gdje su razmjenjivali iskustva sa drugim akrobatama.

"Prošle godine radili smo tamo kao volonteri, a ove godine išli smo kao gosti. Interesantan momenat je bio kada je na jednom nastupu umjetnica koja je predstavljena kao 'najsnažnija žena na svijetu' za svoju tačku odabrala iz publike upravo mene, ne znajući da se bavim akrobatikom", kaže Danijel.

Ukoliko sve bude teklo po planu u BiH će se naredne godine održati velika Međunarodna akrobatska konvencija.

"Na Korčuli u Hrvatskoj 2008. održana je Međunarodna akrobatska konvencija sa gostima iz cijelog svijeta, koji su nedelju dana vježbali, družili se i izvodili svoje tačke.

Prošle i ove godine ta konvencija je održana u Francuskoj, a nastojaćemo da naredno ljeto dovedemo ovu manifestaciju u BiH. Kao jedno od mogućih lokacija izabrali smo  Tjentište", kaže Danijel.

"U Francuskoj postoji jako puno akrobata i akrobatskih trupa, i mnogi od njih su izrazili interes da dođu u BiH na ovaj festival", dodaje  Bernarže.

U međuvremenu, ukoliko ste zainteresovani da se uključite u svijet akrobatike možete da se detaljnije informišete o aktivnostima ove interesantne radionice preko facebook grupe "Run of with circus to Banjaluka".

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop